XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

59

Az idei kulturális fesztivált az olasz-magyar kulturális év jegyében augusztus 28. és szeptember 1. között tartották a Kultúrkúriában.

A XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivált Láng Zsolt polgármester nyitotta meg augusztus 29-én. A polgármester hangsúlyozta: a kis civil kezdeményezésből tizenöt év elteltével egy fővárosi vagy akár országos jelentőségű kulturális esemény vált. Emlékeztetett arra a programgazdagságra, ami a Klebelsberg Kultúrkúriát egész évben jellemzi, és kiemelte az évek óta nagy sikerrel zajló Templomkerti Esték elnevezésű sorozatot. 

A jubileumra a pesthidegkúti Frer Cukrászda mesterei készítettek ínycsiklandozó háromszáz-szeletes tortát, amit Láng Zsolt, az ünnepségen szintén résztvevő nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, valamint a Kultúrkúria igazgatója, Dolhai István vágott fel. 

Az ünnepi köszöntőt követően az Amadinda Ütőegyüttes Presser Gáborral és Karácsony Jánossal kiegészülve adott koncertet. Az ütőegyüttes ezzel a koncerttel kezdet meg harmincadik évadát. Műsorukban a különleges hangzású ütősökre írt darabok mellett LGT-feldolgozások is szerepeltek, amit közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönt meg. 

A rendezvénysorozat nyitónapján két kiállítás is nyílt. Az olaszországi múzeumházakat az Olasz Kultúrintézet gyűjteményéből ismerhette meg a közönség, majd kerületünk díszpolgára, Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész alkotásait tekinthettük meg. A művész meseillusztrációiból és rajzfilmjeinek grafikáiból összeállított tárlata szeptember 22-ig látható a Klebelsberg Kultúrkúriában.