XIII. Musica Sacra Civitatis

53

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a Musica Sacra Civitatis hangversenyt, amelyen a II. kerületi egyházi kórusok lépnek fel.  A teltházas koncerten a közönség vastapssal köszöntötte a kórustalálkozó résztvevőit.

Hagyományokhoz hűen a Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában tartották a Musica Sacra Civitatis kórustalálkozót. A városrészünkben működő egyházi kórusok idén április 20-án immár 13. alkalommal adtak ízelítőt  repertoárjukból.

Az eseményen a vendégeket Láng Zsolt polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy közel másfél évtized komoly múltat jelent minden kulturális rendezvény életében. 

– A kórusok hosszú hetekig vagy akár hónapokig próbálnak, azért, hogy a II. kerületi közönséget valódi zenei élményben részesítsék évről évre. Külön köszöntöm az Irgalmasrendi Kápolna Szkoláját, amely Tihanyi Gábor vezetésével, első alkalommal vesz részt kerületünk zenei rendezvényén, és elismerés illeti azokat a kórusokat, amelyek a kezdetektől résztvevői voltak a hangversenyeknek – tette hozzá Láng Zsolt, aki a hosszú évek áldozatos munkájáért köszönetet mondott a rendezvény szervezőjének, Raduj Klárának és műsorvezetőjének, Horváth Bálintnak. 

A polgármester örömmel számolt be arról, hogy a közelmúltban a parlamentben átvehette a Budapesti Filharmóniai Társaság Aranycímer díját. A kitüntetést olyan személyek kaphatják, akik segítik a társaság működését és hosszú távú fennmaradását, illetve támogatják a kulturális életet. – Az elismerést személyemen keresztül a II. kerület polgárai kapták, azok, akik évről évre részt vesznek a II. kerület kulturális rendezvényein, mint például a Musica Sacra Civitatis kórustalálkozón. Ennek tükrében feladatunk, hogy a kerületben – amelyet többek között Klebelsberg Kuno, Illyés Gyula, Bartók Béla és Kodály Zoltán neve fémjelez – tovább éltessük a nagyjainktól átvett örökséget – zárta köszöntő szavait Láng Zsolt. 

A teltházas rendezvény végén vastapssal köszönte meg a közönség a kórusoknak a maradandó zenei élményt. A vendégek kilenc kórus énekét hallgathatták meg, alkalmanként akár együtt is énekelhettek velük. A koncert végén a több mint száztagú Egyesített kórus előadásában Kodály Zoltán Magyarokhoz című műve csendült fel.

Az ingyenes Musica Sacra-hangverseny idén is a II. kerület támogatásával valósulhatott meg, az önkormányzat évről évre fedezi a kórustalálkozó összes dologi költségét. A kórusok és a karvezetők, valamint a közreműködők önkéntes alapon vettek részt az eseményen.