XII. Musica Sacra Civitatis

59

Idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a Musica Sacra Civitatist, a kerületben működő egyházi kórusok hangversenyét. Az eseményen, amely a Liszt-év jegyében zajlott, kilenc kórus lépett fel.

Az ingyenes koncertet május 6-án tartották a Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában. A vendégeket Dr. Láng Zsolt polgármester köszöntötte, a műsorvezető Horváth Bálint volt.

A Musica Sacrán magas művészi színvonal mellett, évek óta értékes és változatos műsor várja az érdeklődőket, a gregoriántól a XXI. századi művekig, Spanyolországtól az arab világig kalandozva. Idén többek között Haydn, Bach, Werner Lajos és Rahmanyinov egy-egy kórusműve csendült fel. Minden évben – a hagyományok megőrzése mellett – új fellépő is szerepel a koncerten, idén a Szent Angéla Iskola Öregdiák Énekkara elsőként vett részt a hangversenyen.

Az idei koncert a Liszt-év jegyében is zajlott. A nyitó és a záró műsorszám Liszt Ferenc szerzeménye volt, az utóbbit Varga László, a váci székesegyház karnagya, zeneszerző, váci egyházmegyei zeneigazgató, főiskolai tanár vezényletével adta elő az egyesített kórus. A Musica Sacrán immár hagyomány, hogy megemlékeznek Lukin Lászlóról, aki az első Musica Sacrák lelkes támogatója és műsorvezetője volt. Ő róla köztudott, hogy mindig szívesen énekeltette meg hallgatóságát. Ennek emlékére az idén is bekapcsolódhatott a közönség a kórusok énekébe és az Újlaki Sarlós Boldogasszony kórusa által előadott egyik népdalt énekelhették el közösen.

A Musica Sacrát az II. kerület idén is támogatta, az önkormányzat évről-évre fedezi a kórustalálkozó összes dologi költségét. A kórusok és karvezetők, valamint minden közreműködő önkéntes alapon vett részt az eseményen.