Wallenberg-emléktábla a II. kerületben

68

Raoul Wallenberg előtt tisztelegve avattak emléktáblát május 22-én a Keleti Károly utca 26-os számú háznál. Itt festette meg Dombrovszky László festőművész az egyetlen hiteles művészi portrét az embermentő svéd diplomatáról.

A zuhogó eső ellenére mintegy száz ember gyűlt össze a Keleti Károly utca 26-os számú háznál, hogy felavassanak egy különleges emléktáblát. Itt élt és alkotott Dombrovszky László festőművész, akinek Raoul Wallenberg 1944 őszén többször is modellt ült, és aki itt festette meg az egyetlen hiteles művészi ábrázolásnak számító portrét az embermentő svéd diplomatáról. Ennek állít emléket Sugár János szobrászművész és Palotai Gábor grafikus alkotása, amely a művészt, a modellt, valamint a készülő művet egyszerre ábrázolja.

Az emléktáblát Niclas Trouvé Svédország magyarországi nagykövete és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere avatta fel. Az emléktábla avatáson jelen volt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki életét – harmincöt társával együtt – Wallenbergnek köszönheti. A portré keletkezésének történelmi hátteréről, a modell és a művész alakjáról Komoróczy Géza történész beszélt. Elmondta, hogy 1944 őszén Dombrovszky László nem tudott törődni műtermével és képeivel, az életét próbálta menteni. Maga is csodálkozott, amikor évek múltán Svédországból hírt kapott a Wallenberg-portréról. A festményt ma a svédországi Gripsholmban, a Svéd Királyi Portré Galériában őrzik. A kép, amelyet Raoul Wallenberg édesanyja, Maj von Dardel ajándékozott a gyűjteménynek, világszerte ismertté vált.

Az emlékezés keretében Dénes Viktor színművész a Karácsonyi elégia a védlevélről című verset mondta el, amelyet Sugár Péter mártírhalált halt újságíró írt 1944-ben Wallenbergnek. A költeményt svédül is meghallgathatták az egybegyűltek, majd Mélyi József művészettörténész értékelte az emléktáblát, a három alakot mutató művet, amelyen rövid szöveg olvasható magyar és angol nyelven: „Ebben a házban ült modellt Raoul Wallenberg 1944-ben Dombrovszky László festőművésznek, aki az egyetlen hiteles portrét festette róla.” A Raoul Wallenberg-Dombrovszky László Emléktábla programot a festő lánya, dr. Dombrovszky Ninette művészettörténész és Szabó Z. Pál művészeti író indította el.