Vigyázzunk rájuk!

89
Iskoláink egy része forgalmas út mentén fekszik, ahol az átkelés gyakran még a szülőnek is embert próbáló feladat. Legyünk türelmesek, figyeljünk oda, hiszen néhány, sebességtúllépéssel megszerzett perc nem lehet fontosabb, mint a gyerekek biztonsága. Az önkormányzat a szeptemberi iskolakezdésre tizenhárom iskolaépület közelében fekvő megkopott zebrát újrafestetett, és mindenhol prizmákat is elhelyeztek, amelyek lehetővé teszik, hogy szürkületben és sötétben az autósok könnyebben észrevegyék a gyalogosátkelőt.
Budapesten a közlekedésszervezéssel, forgalomtechnikával kapcsolatos ügyek, a forgalomtechnikai eszközök (jelzőtáblák, burkolati jelek) üzemeltetése a fővárosi önkormányzat feladata. Az ezekkel kapcsolatos munkák költségei szintén a fővárost terhelik. A kerületi vezetés annak érdekében, hogy az iskolakezdés már biztonságosabb körülmények között történjen, az idén úgy döntött, hogy az iskolák környékén található rossz állapotú, alig látható gyalogos-átkelőhelyeket saját költségén felújítja, sőt minden zebra elé prizmacsíkot szereltet fel, hogy sötétedés után is észlelhetők legyenek.

— A gyermekek és a kisebbeket kísérő szülők, nagyszülők biztonsága érdekében vállaltuk magunkra a mintegy 8 milliós felújítást — mondta Láng Zsolt polgármester. — A korábban létesített, jórészt könnyen lekopó, oldószeres festékkel kialakított burkolati jelek helyett tartós, termoplasztik anyagot alkalmaztunk a gyalogos-átkelőhelyek felújításánál. Így azok lényegesen hosszabb időtartamon keresztül bírják a gépjárművek okozta igénybevételt, és biztosítják a láthatóságot. A felszerelt prizmákban pedig télen még a hóekék sem tudnak kárt okozni. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy önmagában a zebrák felújítása nem elegendő a biztonságos közlekedéshez. De abban segít, hogy az autósok jól lássák, hol kell lassítaniuk és körültekintően áthaladniuk. A kormánykeréknél ülve, fontos tárgyalásra igyekezve vagy éppen a munkahelyről elkésőben sokan elfeledkeznek arról, mekkora bajt okozhat egypillanatnyi oda nem figyelés. Kérek minden autóst, ügyeljen saját, valamint a közlekedők, a gyalogosok és főleg a még sokszor szeleburdi gyerekek biztonságára — tette hozzá Láng Zsolt.
A Polgármesteri Hivatal munkatársai a következő hetekben felmérik a kerületi iskolák környezetének közlekedésbiztonságát, és ahol szükséges például új zebra kialakítása vagy jelzőlámpa megépítése, azt kezdeményezni fogják a fővárosi önkormányzat illetékes ügyosztályánál.