Ünnepi megemlékezések a II. kerületben

108

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából több helyszínen is megemlékezést tartottak a II. kerületben.

Sokan vettek részt a II. Kerületi Önkormányzat központi ünnepségén március 14-én a Gábor Áron-emlékműnél, ahol a honvéd hagyományőrzők mellett közreműködött az Adamantinus férfikar, a Duna Művészegyüttes, valamint Oberfrank Pál színművész. A nemzeti ünnep alkalmából beszédet mondott Láng Zsolt polgármester, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat március 15-én délelőtt a Pesthidegkút–Ófalu Sarlós Boldogasszony-templomnál emlékezett a forradalom és szabadságharc évfordulójára. Az ünnepségen közreműködtek a Kiss Zenede tanítványai, valamint Szarvas József színművész. A Bimbó úti Schittenhelm Ede-síremléknél helyi lakók és a II. Kerületi Önkormányzat tartott közös megemlékezést és koszorúzást. 

A Gábor Áron-emlékműnél tartott megemlékezés szónokai – párhuzamot vonva a 170 évvel ezelőtti eseményekkel – a nemzeti függetlenség fontosságát és védelmét hangsúlyozták.

– Kivívott önrendelkezésünket ma is meg kell óvnunk, akár kívülről, akár belülről éri fenyegetés – hangsúlyozta Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere. Beszédében felidézte Gábor Áron, a fiatalon elhunyt tehetséges és sokoldalú mesterember életútját. – Az ő élete azt példázza, hogy az igazságért vívott harcban nincs lehetetlen: ha reménytelennek is látszik egy helyzet, csak azért is küzdeni kell. Makacsul és elszántan. Gábor Áron példája annak, hogy az alapvető ügyekért – mint amilyen a nemzet szabad akaratának megőrzése és a külső beavatkozás elhárítása – mindenkor töretlen hittel és leleménnyel kell harcolnunk. Küzdeni kell azért, hogy hagyományainkra épülve, a magunk alkotóerejével, kreativitásával folytathassuk építő munkánkat, hogy országos és helyi szinten ne veszélyeztesse azt semmilyen kényszer. Egy önmagára eszmélt nemzetnek csak az lehet a legelemibb törekvése, hogy külső beavatkozás nélkül, szabadon meghatározhassa saját útját, jövőjét, Gábor Áron jellemével és szellemében: „Csak azért is!” – hangsúlyozta a polgármester.

– A magyarság 1848–49-ben ugyanazt akarta, amit Szent István óta mindig és ma is: független nemzetnek lenni, amely maga dönt a sorsáról, az ország ügyeiről és a szövetségkötéseiről is – emelte ki Gulyás Gergely országgyűlési képviselő. Elmondta, a 170 évvel ezelőtti események példája arra tanít bennünket, hogy a haza és a nemzet szeretete a legmaradandóbb teljesítményre készteti a magyarságot, nem csoda, hogy minden megszálló hatalom, minden hamis internacionalizmus ettől akart bennünket megfosztani. 

 – Aki ma el akarja hitetni, hogy a nemzet meghaladott kategória, a hazaszeretet ósdi fogalom, az a minket éltető erőt, a jövőnket és reményünket akarja elvenni tőlünk és Európa más népeitől – fűzte hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő szerint az önrendelkezés biztosítása, megvédése ugyanakkor nem automatikus, függ a mindenkori vezetőktől és az őket megválasztóktól. 

– A nemzeti függetlenséget és az önrendelkezést ma sem adják magától, ezt a csatát kell megvívnunk Brüsszelben, Washingtonban, Moszkvában, időnként pedig Budapesten is. 

Mint fogalmazott: rajtunk kívül senki sem döntheti el, hogy mi a jó nekünk, és a külföldi érdekek sem diktálhatják azt, hogy kikkel éljünk együtt. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy függetlenségünket erősítik az elmúlt években elért eredményeink is: gazdasági talpra állás, több munkahely, bérnövekedés, családtámogatás, vagy éppen, hogy nem szorulunk nemzetközi intézmények gyámságára.

A civil kezdeményezésre – önkormányzati támogatással – mintegy 14 éve felújított 1849-es honvéd síremléknél tartottak ünnepséget március 14-én délután a Bimbó és az Alvinci út találkozásánál lévő kis parkban. A hősi halált halt Schittenhelm Ede tüzér emlékhelyénél koszorút helyezett el Láng Zsolt polgármester, Lánszki Regő, a Kerületfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottság elnöke, valamint Némedi László lokálpatrióta, a síremlék felújításának kezdeményezője. Az eseményen részt vett több önkormányzati képviselő, és a környéken élők közül is sokan ellátogattak a hagyományos megemlékezésre.

Március 15-én délelőtt a Pesthidegkút–Ófalu Sarlós Boldogasszony-templom kertjében tartott ünnepi megemlékezést a II. Kerületi Önkormányzat és a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat.

 

Hivatkozások:

Magyar Idők

pestisrácok.hu 

Lokál