Ünnepélyes tanévnyitók a kerületben

74

Szeptember elsején kerületünk iskoláiban is megkezdődött a 2011/2012-es tanév. Az Áldás Utcai Általános Iskolában ünnepi évnyitót tartottak az iskola alapításának 100. évfordulóján, a Fillér iskolában pedig megújult környezetben indult az oktatás.

Az Áldás utcában különös gonddal készültek az évnyitóra. Az intézmény ugyanis alapításának századik évfordulóját ünnepli a szeptember 1-jén kezdődő tanévben. Az iskola díszbe öltöztetett udvarán megtartott ünnepségen a tantestület, a diákok és a szülők előtt Láng Zsolt polgármester mondott köszöntőt.

– A mai nap az elsősöknek és szüleiknek talán az egyik legfontosabb pillanat az életben, de az iskolának és a kerületnek szintén kiemelt jelentőségű a mostani tanévnyitó, hiszen száz évre tekinthet vissza a főváros, sőt, talán az ország egyik legjobb iskolája, amely falai ma is őrzik az alapítók szándékát: a haladást és a fejlődést – fogalmazott a polgármester. – Az önkormányzat mindig büszke volt az Áldásra, de ugyanígy érezhetnek az intézmény falai között megforduló tanárok, diákok és a szülők is, akiknek az iskola nevének említésére bizonyosan egy kedves, szeretett hely jut eszükbe.

Láng Zsolt emlékeztetett arra, amikor az önkormányzat 1994-95-ben közel 320 millió forintos ráfordítással felújíttatta az iskolát, biztosítva a hosszú távú működést. Hangsúlyozta: a II. kerület minden évben százmilliókat fordít a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztésére, mert a főváros legszebb, legzöldebb, legrendezettebb kerülete megérdemli, hogy az ott élő fiatal generáció minőségi oktatásban részesüljön.

Az 1911-12. között felépült iskolában mintegy száz évvel ezelőtt, Bárczy István Budapest polgármester nyitotta meg a tanévet.
– Százéves múltra tekintünk vissza, a régi hagyományok mellett pedig kimagasló teljesítmény és kiváló eredmények őrzik az iskola hírnevét – emelte ki beszédében Horváth Attiláné igazgató. – A magas színvonalú oktatás és a magas létszám ugyanakkor nem zárja ki egymást, példa erre az Áldás. Idén mintegy nyolcszáz diák 28 tanuló- és 14 napközis csoportban kezdi meg az évet. 125 diákkal négy első osztály indul.

Az igazgató megemlítette, hogy az iskola diákjai mindig is az élen jártak a fővárosi és országos tanulmányi versenyeken, a győztesek és díjazottak között szinte minden tárgyban volt „Áldásos” tanuló. Az idei tanévben azonban az ünneplésnek is bőven jut hely: az intézményben számos, az iskola 100 éves évfordulójához köthető programot szerveznek.
A centenáriumi tanévnyitón részt vett Szalai Tibor jegyző és Ötvös Zoltán, a Művelődési Iroda vezetője. Az ünnepi műsorban közreműködtek az iskola tanárai és diákjai, köztük az elsős kisiskolások. Az ünnepi tanévet szimbolizáló színes léggömböket a diákok eresztették szélnek, a századik luftballont pedig maga Horváth Attiláné igazgató engedte útjára.

A Fillér Utcai Általános Iskola gyönyörűen megújult épületében idén négy első osztály, összesen 119 kisdiák kezdi meg tanulmányait. Ahogy az intézmény igazgatója, Kerekes Zsolt tréfásan megjegyezte: az idei tanévben az a rendkívüli, hogy – hosszú évek után először – nincs benne semmi rendkívüli. Mostanra ugyanis befejeződött az utóbbi időszak legjelentősebb kerületi beruházása, elkészült az iskola épületének kibővítése és felújítása. Az iskola kapott két új tantermet, egy tornatermet, kicserélték az összes nyílászárót, a teljes külső burkolatot, megújultak a mosdók, radiátorok, álmennyezetek és a kazánház. Kerekes Zsolt köszönetet mondott az önkormányzat képviselő testületének és Láng Zsolt polgármesternek, amiért a kezdetektől támogatták a beruházás gondolatát.

– Jól döntöttünk, amikor néhány évvel ezelőtt a könnyűszerkezetes épület felújítása mellett tettük le a voksunkat – hangsúlyozta a polgármester. A több fázisban elkészült munkálatok összesen 905 millió forintba kerültek, amiből csupán 108 millió forintnyi pályázati pénzt kapott az önkormányzat. Láng Zsolt is köszönetet mondott a beruházás megvalósításában közreműködőknek, valamint az iskola dolgozóinak, diákjainak és a szülőknek, amiért három tanéven át türelemmel viselték a felújítási munkák okozta kellemetlenségeket, a gyerekektől pedig azt kérte, hogy vigyázzanak szép, új iskolájukra. A közoktatási reform várható következményei kapcsán elmondta: bár az állam nagyobb részt kíván vállalni az iskolák fenntartásában, de a kerületi oktatási intézményekre az önkormányzat ezután is „gazdaként” fog tekinteni, hiszen kerületünk iskolái a helyi közösségek legfontosabb színterei.