Ünnep a Szilágyi Dezső téri templomban

73

Hálaadó, ünnepi istentiszteletet tartottak a Szilágyi Dezső téri református templomban szeptember 13-án. Elkészült a templom teljes külső felújítása, megújult az orgona, a Nemzeti Örökség Intézete a pedig történelmi emlékhellyé nyilvánította a templomot.

Jelenleg Magyarországon 13 nemzeti és 47 történelmi emlékhelyet tartanak nyilván, amelynek mindegyikét egységes sztélével jelölik meg. Idén az országgyűlés a Szilágyi Dezső téri templomot is történelmi emlékhelynek nyilvánította. A Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Radnainé Fogarai Katalin az ünnepségen tartott beszédében kiemelte: ez a templom ezentúl nem csak építészeti emlékmű és közösségi tér, hanem történelmi emlékhely is, ahol Ady Endre költőés múzsája, Csinszka házasságot kötöttek. A sztélé felavatása után a jelenlévőtöbb száz hívő élő láncot alkotva körbeölelte a templomot, amelyet közel 120 éve, 1896-ban, a millennium évében avattak fel.

A gyülekezethez ma mintegy 1200-an tartoznak, vezető lelkésze Illés Dávid esperes. A templom külső és belső felújítására 2000-től közel 85 millió forint támogatást kapott pályázatokon a református gyülekezet, 10 millió forintot pedig saját forrásaikból biztosítottak a patinás templom felújítására. A felújított orgonát a hálaadó istentiszteleten Pálúr János orgonaművész és Leszkovszki Albin zeneszerző, orgonista szólaltatta meg.

Mivel a Szilágyi Dezső téri református templom ellátási területéhez tartozik a II. kerület egy része is, a Szilágyi Dezső téri templom ünnepére meghívást kapott Láng Zsolt polgármester és Dankó Virág alpolgármester is. Az ünnep első felében a templom főbejáratánál felállított sztélét Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet elnöke ésNagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere avatta fel. A hálaadó istentiszteleten Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig köszöntőjében a keresztények közéleti feladatáról beszélt.