Ünnep a hóesésben

59

Átírta az időjárás a március 15-i ünnepségek forgatókönyvét. A Gábor Áron-emlékműnél a pártok és civil szervezetek koszorúztak, Hidegkúton az ófalui templomban tartották meg az ünnepséget.

Kerületünkben fontos és szép hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk az 1848-as honvédő hősök névtelen és ismert alakjairól. A télies időjárás ellenére idén is sokan eljöttek az önkormányzati ünnepségekre. Március 15-én reggel a szervezők mindkét helyszínen úgy döntöttek: megváltoztatják az eredeti programot. A Gábor Áron-emlékműnél elmaradt az ünnepi műsor, csupán koszorúzásra került sor, Hidegkúton pedig az ófalui templom falai között emlékeztek a 165 évvel ezelőtti eseményekre.

A Gábor Áron-emlékműnél Láng Zsolt elmondta, nagyon meghatónak tartja, hogy a zord időjárási körülmények ellenére sokan fontosnak tartották, hogy eljöjjenek az ünnepségre. A polgármester úgy véli, ez is jelzi: milyen fontos ünnep március 15. és az 1848-as szabadságharc, amelynek kerületünk történelmében is fontos szerep jutott:

– Csak kerületünk határain belül három emlékhely kötelez bennünket minden évben a tiszteletadásra. A hétköznapokon sem feledhetjük el a furfangos székely ezermestert és ágyúöntőt, Gábor Áront. Mindig tisztelgünk Schittenhelm Ede egykori honvédtüzér emléke előtt, aki 1849. május 8-án esett el a Buda ostromát megelőző harcokban. Kegyelettel hajtunk fejet annak a 18 hidegkúti nemzetőrnek az emléke előtt is, akik az óbudai zászlóaljban szolgáltak. Azt sem felejthetjük el, hogy Ófalut többször érintették a honvéd hadtestek. Az egyik alkalommal, 1849. április végén itt vonult keresztül Görgey Artúr fel-dunai hadseregének III. hadteste, hogy felkészüljön Buda ostromára. A honvédek élén – a későbbi aradi vértanú – Knezić tábornok lovagolt – fogalmazott Láng Zsolt, aki hozzátette, ugyan a megemlékezés elmaradt az idén, de koszorúzásra természetesen lehetőséget teremtettek.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere – ő lett volna az ünnepség másik szónoka – szintén fontosnak tartotta, hogy tiszteletét tegye a Gábor Áron-emlékműnél. Mint mondta: 1848. március 15. számára a nemzeti összefogás fontos jelképe.

– A forradalom kitörését húsz vitával töltött év előzte meg – a reformkor. Vitázott egymással Kossuth és Széchenyi, Petőfi és Batthyány, de néhány fontos kérdésben a nemzeti felemelkedés érdekében meg tudtak egyezni – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

A rövid ünnepségen a Himnusz elhangzása után a pártok és civil szervezetek nevében helyezték el a koszorúkat a megemlékezők. A II. Kerületi Önkormányzat nevében Láng Zsolt polgármester koszorúzott. A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség II. kerületi szervezete és önkormányzati frakciója nevében Riczkó Andrea alelnök, önkormányzati képviselő, a KDNP II. kerületi szervezete nevében Kocsy Béla elnök, az MSZP II. Kerületi szervezete nevében Őrsi Gergely elnök, frakcióvezető és Varga Előd Bendegúz önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Magyarországért Párt nevében Kovács Márton és Perjés Gábor önkormányzati képviselők, a Jobbik nevében pedig Bodor Zoltán önkormányzati képviselő helyezett el koszorút az emlékezés végén.

Hidegkúton is hóvihar és jeges szél tombolt március idusán, a hagyományos ünnepi megemlékezés mégsem maradt el, igaz nem a szabad téren, hanem a pesthidegkút-ófalui Sarlós Boldogasszony Plébániatemplomban gyűltek össze a városrész polgárai. A rövid műsort követően Csabai Péter, a Városrészi Önkormányzat elöljárója köszöntötte az egybegyűlteket, és tartott ünnepi beszédet.

– Nemzeti ünnepünk mindannyiunk számára a nemzeti összefogás és a nemzethez tartozás szimbóluma – hangsúlyozta az elöljáró, aki röviden szólt a ’48-as szabadságharc történelmi jelentőségéről.

– A múlt mindig üzen, mindig tanít, mindig szolgálja a jövőt. Ha nem ismerjük a múltat, nem értjük a jelent, akkor hogyan építhetünk nemzeti jövőt magunk és utódaink számára – tette fel a kérdést Csabai Péter, majd így folytatta: korunkban a tiszta erkölcs, a becsület, a szavahihetőség, az igaz hazaszeretet hiánycikk, melyet nem a plázák és szupermarketek polcain kell keresnünk. Ebben segít bennünket március 15., tanácsot ad, kíséri életünket, ha elbizonytalanodunk, eltévelyedünk. Elég dicső történelmünk e világító pontjára tekintenünk, hogy morális fénye segítsen bennünket visszatalálni a helyes útra.

Az ünnepség zárásaképpen a templom falán koszorút helyeztek el a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat, a Fidesz és KDNP II. kerületi közös frakciója, a KDNP II. kerületi szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Nemzeti Fórum Egyesület, a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége, a Német Kisebbségi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Alapítvány, a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola, a Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodája, a Máriaremetei, Széphalmi és Pesthidegkút-ófalui Plébániák, a Pesthidegkúti Református Egyházközség, valamint az 1000. számú Szentkorona Cserkészcsapat képviselői.

Hivatkozások:

Március 15. – Gábor Áron emlékművét hó borította, a zászlókat szél tépázta –  ittlakunk.hu portálon megjelent cikk