Újjászületett a Klebelsberg-kastély

101

Ünnepélyes keretek között adták át június 21-én a magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával felújított Klebelsberg-kastélyt, ezzel a pesthidegkútiak több évtizedes álma valósult meg.

A megjelenteket Láng Zsolt polgármester köszöntötte, beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter otthona a magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával újult meg, amely a politikus életművét bemutató emlékhelyként, valamint vendégházként működik majd a jövőben.

Láng Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta: a Klebelsberg által 1923-ban megvásárolt birtok története hű lenyomata a magyar nemzet elmúlt 94 évének: az építésnek, a rombolásnak, a kitelepítésnek, értékeink elporlasztásának, a kétes gazdasági tranzakcióknak, a megmaradt közösség kiállásának és az újjáépítésnek. A rendszerváltás után azonnal megjelent a lakossági igény a kastély helyreállítására, Klebelsberg elhallgatott életművének rehabilitációjára. Megalakult a Klebelsberg Emléktársaság Jókai Anna elnökletével, az önkormányzat pedig minden évben Klebelsberg napokat szervez az emléktársasággal karöltve, a szomszédban található művelődési házat pedig szintén a kultuszminiszterről Klebelsberg Kultúrkúriának neveztük el.

Mint kiemelte: a mostani felújítással a kerületben élők több évtizedes vágya teljesült. Hozzátette, a fővárosért és a II. kerületért az elmúlt évtizedekben a Fidesz-KDNP közössége tette a legtöbbet, hiszen a városrészben nem csak a 24. órában megmentett Klebelsberg kúria újult meg, hanem a Gül baba türbe és környezete, a Széll Kálmán tér, a Császár-Komjádi uszoda, továbbá a volt ipari minisztérium helyén közpark és mélygarázs épül, emellett az önkormányzat egy sport és szabadidős igények kiszolgálására alkalmas uszoda is épít. Láng Zsolt köszöntőjét végül a Klebelsberg család ősi jelmondatával zárta, amely a négyezer kötetes könyvtárszoba falán állt: toga et sago, azaz – Klebelsberg életútjának ismeretében – szolgálat minden körülmények között.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: Klebelsberg úgy vélte, hogy Trianon után az életképes nemzetekre egy katasztrófa úgy hat, mint amikor visszavágják a fákat, ahogyan egy egészséges gyökérzettel rendelkező fa új lombot tud hajtani, ugyanúgy az a nemzet is meg tud újulni, amely erős és egészséges szálakkal kapaszkodik a múltjába. Ehhez olyan oktatás- és kultúrpolitikára volt szükség, amely egyszerre volt modern és méltó a magyar kultúra ezer éves hagyományaihoz. A miniszterelnök megköszönte Pesthidegkút polgárainak és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy soha nem adták fel, hogy harcoljanak az épület megmentéséért. Felidézte: néhány évvel ezelőtt a Klebelsberg-kastély helyén csak egy „épületre emlékeztető kőhalom” volt, és ha ma nem a polgári-nemzeti keresztény erők lennének kormányon, akkor ez így is maradt volna. Hangsúlyozta: nem engedhették meg, hogy tönkremenjen egy olyan épület, amely Magyarország büszke kulturális örökségéhez tartozik, ahogyan nem hagyták ezt a Várkert bazár, az Erkel Színház, a Vigadó és a Ludovika esetében sem.

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány 2013-ban döntött a felújításról, amire első körben 700 millió forintot szántak, majd ezt kiegészítették 2015-ben, így összesen 1,15 milliárd forintból újult meg a kastély, amely a politikus életművét bemutató emlékhelyként és vendégházként nyitja meg most kapuit.

Az új épületet Esterházy László katolikus esperes-kanonok, Kovács Gergely református lelkipásztor és Fodor Viktor evangélikus lelkész áldotta meg. A műsorban fellépett Kautzky Armand színművész, aki Jókai Anna verseket szavalt, a Marczibányi téri Kodály Zoltán iskola énekkara Kodály darabokat adott elő, valamint a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 2. osztálya német nemzetiségi tánccsoportjának előadását tekinthették meg a vendégek.

 

Hivatkozások:

Orbán: minél többet ad fel hitéből és a kultúrájából Európa, annál gyengébb lesz – adta hírül az M1 Híradója

Minél többet ad fel hitéből és a kultúrájából Európa, annál gyengébb lesz – olvasható a kormany.hu portálon

Orbán Viktor: Minél többet ad fel hitéből és a kultúrájából Európa, annál gyengébb lesz – adta hírül a Magyar Hírlap

Orbán Viktor: Európa ma új típusú veszéllyel szembesül – olvasható a Magyar Idők portálján

Átadták a megújult Klebelsberg-kastélyt – közölte a hírt az OrientPress 

Orbán Viktor: Európa ma új típusú veszéllyel szembesül – adta hírül az Origo 

Orbán: Minél többet ad fel hitéből és a kultúrájából Európa, annál gyengébb lesz – olvasható a Lokál honlapján

Orbán: minél többet ad fel hitéből és a kultúrájából Európa, annál gyengébb lesz – olvasható a pestisracok.hu oldalán

Újjászületett a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély – közölte a Ripost