Újabb fejlesztésekkel az önálló életért

69

Huszonhét európai uniós tagországból érkeztek vendégek a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjába (MEREK), a Marczibányi térre június 20-án, hogy megismerkedjenek a Guruló Projekt eredményeivel.

A delegációt Láng Zsolt polgármester köszöntötte a – szavai szerint – legszebb budapesti kerületben. A polgármester beszédében kiemelte a II. Kerületi Önkormányzat és a MEREK között létrejött kiváló együttműködést, kapcsolatot. Beszélt a fogyatékkal élő polgárok életét segítő beruházásokról, így például a kerületi intézmények akadálymentesítéséről és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonának felújításáról.

Kogon Mihály, a MEREK igazgatója elmondta: a központ fő törekvése, hogy a mozgássérült emberek önálló, teljes életet élhessenek. A Guruló Projekt eredményeként létrejöttek és sikeresen működnek a kerekesszékek gyártását, illetve javítását végző műhelyek, most pedig a kölcsönzési rendszer kiterjesztése szerepel a MEREK hosszú távú céljai között.

A vendégek megtekintették a Marczibányi téren működő Guruló Műhelyt, és megismerkedtek a GyroSet elnevezésű eszközzel is, amelyet a fejlesztő, Juhász Márton mutatott be. A műszer lényege, hogy a mozgássérült használó fejének mozgatásával irányíthatja a széket, illetve számítógépes egérként is használhatja azt. A kerekes székben ülő így nemcsak mozgásában válik önállóvá, hanem számtalan navigációs és kommunikációs alkalmazást is elérhet.