Újabb elvonások a fideszes budapesti kerületektől

118
Leginkább a fideszes vezetésű budapesti kerületeket sújtaná a főváros, illetve a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényjavaslat, amelynek részletes vitája a jövő héten kezdődik a parlamentben. Az összesen 180 milliárd forint sorsát meghatározó előterjesztés megosztotta a polgármestereket, több külső kerülettől milliárdokat vonnának el a belső városrészek javára, és az új módszerrel a főváros is rosszul járna.
 
Rendkívüli egyeztetésre ülnek össze hétfőn Budapest jobboldali polgármesterei az új forrásmegosztási törvényjavaslat ügyében – mondta lapunknak Láng Zsolt. A II. kerületi fideszes polgármester kifejtette: alkotmányossági aggályokat is felvet az Országgyűlés várható döntése, amely különösen a belső kerületeknek kedvező lehet, azonban a legtöbb városrész számára milliárdos elvonást jelent. Láng szerint elfogadhatatlan, hogy az önkormányzatokat jelentősen sújtó Gyurcsány-csomagok, a pénzügyi megszorítások mellett már a helyi adókból származó bevételek felére is „rátenyerelne” az állam.
Ismeretes, a személyi jövedelemadó (szja) helyben maradó részéből, a helyi adókból beszedett pénzekből, illetve az önkormányzati normatívákból álló keret elosztását a rendszerváltozás óta nagy viták kísérik, azonban 2003-tól már törvény szabályozza. A nagy budapesti viták azonban nem csitultak, ugyanis a jelenleg hatályos jogszabály szerint a költségvetéshez kapcsolódó forrásmegosztást év közepéig korrigálni kell, így többször előfordult, hogy egy-egy kerület több száz millió forinttal jobban, illetve rosszabbul járt júniusban az év elejei költségvetéséhez képest.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában