Új városrészközpont épült Bel-Budán

69

Befejeződött a Bel-budai Városrészközpont átalakítása: a Marczibányi teret és a Mechwart ligetet kávéházas, kis boltokkal tarkított sétálóutca, illetve forgalomcsillapított utak kötik össze.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007. végén kiírt pályázatán a II. kerület 988 millió forint támogatást nyert el a Bel-budai Városrészközpont fejlesztésére. A támogatásból és a kerületi, 370 millió forintos önerőből összesen 1,35 milliárd forint állt ahhoz rendelkezésre, hogy a mára zsúfolttá vált városrészt a kerület átalakíthassa élhető, szerethető és biztonságos területté.
A Bel-budai Városrészközpont átalakításával, sétálóutca és csillapított forgalmú útszakaszok kialakításával, továbbá patinás hangulatot idéző kandeláberek elhelyezésével Budapest egyik legszebb és legkellemesebb környéke jött létre a Millenáris körül. Az utóbbi évtizedekben az egykori Ganz-gyár környezete szinte magától a térség kereskedelmi és kulturális központjává kezdett válni. Az önkormányzat vezetésének az volt a célja a terület fejlesztésével, hogy Budának ez a része valódi, közösségi terekkel teli, élhető városrészközponttá váljon.

Az augusztus 27-én a Lövőház utcában tartott ünnepségen dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere beszédében kiemelte: olyan városrészközpontot szerettek volna kialakítani, amelyet az ott élők és az oda látogatók egyaránt szerethetnek.

– Az eredmények eléréséhez napról napra, évről évre lassan, türelmesen kell egymásra rakni a téglákat, így nagyon sok ember éveken át tartó összefogására volt szükség ahhoz, hogy ehhez az átadó ünnepséghez eljussunk. Az összefogás kerületünk minden lakójának érdeme – emelte ki dr. Láng Zsolt –, és a sikernek részese a II. kerület minden egyes polgára, mert mi áldoztunk rá időt, energiát és türelmet, hogy mára büszkén tekinthessünk megújult köztereinkre, magunkénak érezve azokat. Ez a felújítás egy erős, sikeres és az összefogásra képes kerület képét mutatja – tette hozzá a polgármester.
Bel-Buda ünnepén részt vett és köszöntötte az ünneplőket dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes is.

A fejlesztés részeként az egyik leglátványosabb változás, hogy sétálóutcává alakították a Lövőház utca Fény és Káplár utca közötti szakaszát, amely teljes felületén díszburkolatot kapott, új utcabútorokkal, kerékpártárolóval és igényes zöldfelületekkel, ahol kisebb boltok, kávéházak és éttermek várják a vendégeket.

Budapest egyik legszebb terévé vált a megújult Mechwart liget. A park új arculatot kapott, a régi szökőkút helyére egy háromszintes, 21 méter átmérőjű új épült, a növényzet és a játszóterek is teljesen megújultak. Több utcát és utcaszakaszt — a Lövőház utca Káplár utca és Marczibányi tér déli oldala közötti részt, valamint a Keleti Károly utcát — csillapított forgalmúvá alakították a biztonságosabb gyalogosközlekedés érdekében.

Ezzel egyidejűleg teljes egészében megújult a Kis Rókus utca. Két országos hírű intézmény, a Központi Statisztikai Hivatal több mint 100 éves könyvtára és a Marczibányi Téri Művelődési Központ felújításával, kibővítésével a kerületi kulturális és közösségi szolgáltatások köre jelentősen bővült. A KSH-val kötött megállapodás értelmében a kerületi polgárok mostantól ingyenesen látogathatják a megszépült könyvtárat.
A Krisztus Király-templom lépcsőjének felújításával befejeződött a műemléki környezet teljes helyreállítása.
A Bel-budai Városrészközpontban új kerékpártárolók épültek, korszerű és energiatakarékos lett a közvilágítás, továbbá a kilenc térfigyelő kamerából álló rendszer telepítésével a közbiztonság is jelentősen javulhat a környéken.

Az elvégzett munkák nagyságrendjéről: több mint 18 000 m2 díszburkolatot, további 5000 m2 új útburkolatot fektettek le, a megújuló útszakaszokon több százezer követ építettek be,
megújult mintegy 1,3 hektár zöldterület, emellett 670 m2 új zöldfelület is létrejött. 75 új fát ültettek, 9300 új cserjét, 10 000 tő egynyári és 1800 évelő növényt, valamint 5092 m2 felületű gyepet telepítettek.

 

Hivatkozások:

http://www.echotv.hu/belfold/a_lokalpatriotizmusra_epulo_patriotizmus_a_hiteles.html

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/belbuda_unios_penzbol_szepult_meg.html

http://www.hirextra.hu/2010/08/27/semjen-zsolt-akkor-vagyunk-jo-patriotak-ha-lokalpatriotak-vagyunk/

http://www.mno.hu/portal/732976

http://ingatlan.net/magazin/2010/08/uj-varoskozpont-epult-budan-a-lerobbant-moszkva-ter-mogott/

http://www.origo.hu/foto/20100831-elkeszult-a-ii-keruleti-lovohaz-utca-rekonstrukcioja.html

http://www.orientpress.hu/70507/RSS

http://www.echotv.hu/20100824.html