Új szárny épül a Szent Ferenc kórházban

108

Újabb II. kerületi egészségügyi fejlesztést jelentettek be december 8-án: a Széher úti Szent Ferenc kórház több mint hárommilliárd forintos támogatással százötven ágyas, komplex kardiológiai rehabilitációs szakkórházzá bővül a következő években. 

Magyarországon a vezető halálok a kardiovaszkuláris betegségek, hazánk ebben, sajnos, Európa élvonalába tartozik. A most induló beruházás, amelynek során egy új épületszárnyat építenek és felújítják a régebbi kórházépületet is, egy újabb feltétel teljesülése ahhoz, hogy a magyarországi kardiológiai betegeknek növekedjen az élettartama, és hogy e téren felzárkózzunk Nyugat-Európához. A kardiológiai rehabilitáció területén a Budapesti Szent Ferenc Kórház Közép-Magyarország nagyságrendileg kétmillió fős lakosságát látja el, de egyházi kórházként az ország egész területéről érkeznek ide betegek. Teljes fejlesztési és bővítési tervét az Egészséges Budapestért Programmal összhangban dolgozták ki, a beruházás első szakasza várhatóan 2018-ra, a régi épület felújítása 2019-re várható. A beruházás végére egy százötven férőhelyes, egy- és kétágyas, fürdőszobás kórtermekkel és kétműszakos ambulanciával ellátott modern kórház várja majd a II. kerületi betegeket is.

Az új szárny alapkőletételére december 8-án került sor a Szent Ferenc kórház udvarán. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Szövetségének elnöke, aki elmondta: a kórházat törekvéseiben végig támogatta a II. Kerületi Önkormányzat, majd melléjük állt a kormány is. A következő három év fejlesztései után százötven férőhelyes komplex ellátási egység fog működni, amelyben nemcsak infarktuson vagy szívműtéten átesett betegek rehabilitációját végzik, hanem kiépülnek majd olyan, hazánkban még nem elérhető speciális ellátási lehetőségek is, mint a transzplantált betegek, vagy a végstádiumú szívelégtelen betegek palliatív ellátása, amihez összesen több mint hárommilliárd forintos támogatást kapnak.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kiemelte, hogy az egészségügyért az elmúlt évtizedekben nagyon keveset tettek, napjainkra viszont elindult egy komoly kormányzati beruházássorozat. Ennek több állomása van, már csak a II. kerületben is: a Szent Ferenc kórház bővítése mellett az Irgalmasrendi Kórházat is fejlesztik, a Frankel Leó úti új egészségközpontot az önkormányzat telkén a kormány 6,8 milliárd forintos támogatásával építik, a Szent János Kórház fejlesztése – a napokban kapott kormányzati fűtéskorszerűsítésre szánt gyorssegély mellett – pedig végre kiemelt szerepet kapott az Egészséges Budapest Programban. A polgármester hozzáfűzte: együttműködésük és közös gondolkodásuk a Szent Ferenc kórházzal már korábban elkezdődött, együttes munkájuk eredményeként adtak át a kórház udvarán az önkormányzat által épített, Szent Ferenc életét feldolgozó tematikus játszóteret, vagy a betegek gyógyulását szolgáló erdei túraösvényt, emellett a kórház évről évre részt vesz a kerületi lakosok ingyenes szűrőprogramjaiban. Láng Zsolt szólt arról is, hogy a mostani fejlesztést az önkormányzat nyolcvanmillió forinttal támogatja, és a kórház új szárnyába – a meglévő kettő mellé – további két háziorvosi praxis költözik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Szent Ferenc kórház most induló fejlesztése – a kormány 2,7 milliárd forintos támogatásával – teljes összhangban van az Egészséges Budapest Programmal, amelynek keretében az ország központi régiójának huszonhat intézménye újulhat meg. A kormány számára a magyar egészségügy történetében páratlan fejlesztési program végrehajtását a kedvező gazdasági feltételek teszik lehetővé. Az eddigi vidéki kórházfejlesztések után most a fővárosra és környékére helyeződik a hangsúly: a kormány a következő három évben hetvenmilliárd forintnyi forrást biztosít a fővárosban és agglomerációjában található kórházak fejlesztésére, amiből már az idén negyvenmilliárd forintot felhasználnak. Emlékeztetett a Szent János Kórházban, az ORFI-ban, az Irgalmasrendi Kórházban elindított beruházásokra, illetve az új II. kerületi szakrendelő megépítésére is. Példaként említette, hogy a Szent János Kórházban 1,4 milliárd forintos orvostechnológiai fejlesztés történik, aminek eredményeként az intézménynek lesz MR-berendezése is. Varga Mihály kiemelte azt is, kerületi lakosként és választott képviselőként nagyon fontosnak tartja, hogy az itt élők magasabb szintű egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Az ünnepélyes esemény végén Varga Mihály, Láng Zsolt, Toldy-Schedel Emil, valamint Milicka N. Skolasztika, a kórházat fenntartó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció magyar régiója regionális elöljárónője az alapkőletétel keretében a leendő épület időkapszulába került látványtervét aláírta, Snell György, esztergom-budapesti segédpüspök pedig megáldotta az alapkövet és Isten áldását kérte az építkezés lebonyolításához.

A teljes beruházás széles körű összefogás eredménye: a magyar kormány 2,5 milliárdos támogatásából, ötszáz millió forintos európai uniós forrásból, a Nemzetgazdasági Minisztérium kétszáz millió forint összegű forrásából és a II. Kerületi Önkormányzat nyolcvanmillió forintos támogatásából valósul meg. Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció ingatlanja rendelkezésre bocsátásával teremtett szó szerint alapot a beruházásnak, amihez még további segítség a Magyar Katolikus Egyház támogatása, valamint számos magánszemély adománya.

A beruházás első ütemének végére egy több mint 1800 négyzetméter alapterületű új épülettel egészül ki a kórház. Kétágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítanak ki, így további negyven betegággyal bővül a jelenlegi épület befogadóképessége. Az új szárnyban képalkotó diagnosztikai részleg (röntgen és UH), új szakrendelők, valamint rehabilitációs tornacsarnok épül, és négy családorvosi praxisnak is helyet ad majd. A beruházás második szakaszában kerül sor a régi épület teljes felújítására, itt is egy-, illetve kétágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítanak ki, egy saját patika kezdi meg működését, és megújulnak a jelenlegi ambulancia szakrendelői és diagnosztikai egységei. A teljes fejlesztési program végén a kórház százötven férőhelyes fekvőrészleggel és kétműszakos ambulanciával kezdheti meg működését. A komplex betegellátás jegyében a kardiovaszkuláris betegek számára a kardiológia mellett a diabetológia, az endokrinológia, a dietetika, a reumatológia, a pszichológia, a gyógytorna mind helyben elérhető lesz.

 

Hivatkozások:

Páratlan egészségügyi fejlesztést enged a gazdasági teljesítmény – írja a Magyar Idők

Az origo.hu írása: Lerakták a Szent Ferenc kórház új szárnyának alapkövét

A hirado.hu oldalán olvasható cikk

Az eseményről a Magyar Hírlap is hírt adott

Új épületszárnnyal bővül a Budapesti Szent Ferenc Kórház – írja a kormány.hu

Az egészségügyi fejlesztésről a lokál.hu is beszámolt