Új szakrendelő épül a II. kerületben

99

A II. Kerületi Önkormányzat 1 milliárd forintot érő telkén, a kormány 6,8 milliárd forintos támogatásával új szakrendelő épülhet a Frankel Leó út 80-82. szám alatt. A beruházás várhatóan jövőre indul és 2020-ban készül el.

– Az Egészséges Budapest Program keretében a II. kerület legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg a következő években – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, valamint Láng Zsolt II. kerületi polgármester október 16-án.

 

– Gazdaságunk és a következetes költségvetési politika eredményei lehetővé teszik, hogy igen jelentős összeggel támogassuk a főváros és Pest megye több mint 4 millió embert ellátó, de zömében elavult egészségügyi intézményhálózatát és infrastruktúráját – fogalmazott Varga Mihály a sajtótájékoztatón.  Már az idén 40 milliárd forintot fordítanak a fővárosi és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: 21,7 milliárd forintot orvostechnikai eszközök beszerzésére 18,3 milliárd forintot pedig építészeti tervezésre, előkészítésre. Hét budapesti és főváros környéki rendelő fejlesztésére, kialakítására 24 milliárd forint jut, uniós forrásokból energetikai fejlesztésekre is jut 11 milliárd forint. A II. kerületieket érinti, hogy az Egészséges Budapest programon belül a Szent János Kórházban 1,4 milliárd forintos orvostechnikai fejlesztés lesz, MR-berendezést kap az intézmény, már zajlik a nővérszálló felújítása és korszerűsítik a fűtési rendszert.


Mint mondta: a kormány döntésének köszönhetően 6,8 milliárd forintból új szakrendelő épül a II. kerületben a Frankel Leó út 80-82. szám alatti önkormányzati telken. Az új intézményben a II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának szakorvosi rendelői – amelyek jelenleg elszórtan, hat telephelyen működnek – egy új, modern központba költözhetnek. Varga Mihály azt is megjegyezte, hogy a Szent Margit Kórház fejlesztésére 1,8 milliárd forint, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet modernizálására 200 millió forint jut, de fejlesztik 12 milliárdért a Budai Irgalmasrendi Kórházat is.

 

– A II. kerületi önkormányzat több éve készül szakrendelőjének megújítására amellett, hogy évente 750 milliót költ egészségügyi kiadásokra – emelte ki beszédében Láng Zsolt. – Lehetőségeinkhez képest maximálisan támogatjuk a fejlesztést, így többek között önerőként ingyenesen biztosítjuk a mintegy 1 milliárd forint értékű telket a beruházáshoz. Az egészségügyi szolgálat ellátási területe a II. kerület mintegy 89 ezer lakosára terjed ki, de földrajzi elhelyezkedése és közlekedési szerepe miatt évente – a területen kívüli betegekkel együtt – csaknem 400 ezer esetben nyújt ellátást. A telephelyek területi adottságai – főképp a Kapás utcai telephely rendelkezésre álló helyiségei – nem teszik lehetővé a további fejlesztéseket, mert az épületek nem felelnek meg a korszerű energetikai szempontoknak és az akadálymentesítés feltételeinek sem.


A polgármester jelezte, hogy a Tölgyfa és Feketesas utcai, valamint a Margit körúti telephelyen működő tüdő-, bőr- és nemibeteg- valamint pszichiátriai gondozó, a Fillér utcában működő Pulzus kardiovaszkuláris központ, az Ady Endre utcában működő foglalkozás-egészségügyi részleg központi telephelyre való integrálása a költséghatékony betegellátást támogatja.
– Komoly előrelépés lesz, ha mind a 28 szakellátást egy helyen elérhetik a kerületi lakosok – tette hozzá Láng Zsolt polgármester. – A betegellátás hatékonyságát növeli majd az is, hogy fejlesztik a képalkotó diagnosztikai eszközöket, valamint lehetőség lesz az egynapos sebészeti és kúraszerű ellátások feltételeinek javítására is. Az építkezés előkészítése ebben az évben, a beruházás pedig jövőre kezdődik meg, a tervek szerint 2020-ban fogadhatják az első betegeket.

 

A bruttó mintegy 7500 négyzetméteres, hétemeletes épület tökéletesen megfelel a műszaki-gazdasági és irányítási tevékenységek, valamint a betegirányítási, egészségügyi anyagellátási és dokumentumtárolási, informatikai-archiválási feladatok számára. Közösségi közlekedéssel és gépkocsival is jól megközelíthető a helyszín, ahol 144 zárt parkoló áll majd rendelkezésre. A betegeknek tehát kényelmes és korszerű szolgáltatást nyújt majd az új központi rendelőintézet, melynek igénye a betegelégedettségi felmérések során gyakran megfogalmazódott a lakosság részéről.

 

A tájékoztatón Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa elmondta: – A kormány a következő tíz évben, 2017–2026 között több száz milliárd forintos fejlesztést hajt végre a főváros és az agglomeráció kórházait és szakrendelőit érintően. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a II. kerülethez hasonlóan a járóbeteg-szakellátó intézmények korszerűsítésével a kórházakat is tudják majd tehermentesíteni.
Cserháti Péter kiemelte azt is, hogy a betegek a fejlesztés révén könnyebben elérik a rendeléseket és gyorsabb lesz az ellátásuk. A beruházás elkészültéig a lakosság türelmére számítanak.

 


Hivatkozások:

.
.
.
.
.
.
.
.
.