Új helyre költözött a bíróság

207

A II. és III. Kerületi Bíróság február elején a zsúfolt és elavult Miklós utcai épületből a XXI. századi igényeket maximálisan kielégítő Lajos utcai épületbe költözött.

A bíróságokon országszerte tizenegyezren dolgoznak, évente másfél millió ügyet intéznek. Több millió ember fordul meg a bírósági épületekben, ezért szimbolikus jelentősége mellett nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak ezek az épületek.

A II. és III. Kerületi Bíróság új, Lajos utcai épületének február 26-án tartott ünnepélyes átadásán Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elmondta, az OBH stratégiai célja a bírósági épületek megújítása. Magyarországon 188 bírósági épület van, ebből 75 műemlék vagy műemléki jellegű, ezt kell összeegyeztetni a XXI. századi követelményekkel – tette hozzá. – A bírósági menedzsmentnek az a célja, hogy a bíráknak jó munkakörülmények között csak az ítélkezéssel kelljen foglalkozniuk. Az ítéletekből ismerszik meg a bíró, a bíróság, az igazságszolgáltatás pedig az állam lelkiismerete – mondta Handó Tünde, majd hozzátette: a kiegyezés aranykorához hasonlítható a magyar bíróságok jelenlegi helyzete.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester azt emelte ki, hogy a bíróságok, az önkormányzatok és az állami intézmények egymásra utaltak. Az emberek akkor érezhetik magukat biztonságban, ha ezek az alapvető rendszerek jól működnek, és veszélyes, hogy vannak, akik ezeket támadják. Kellenek a biztos pontok, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát – fűzte hozzá.
Kovács József, a II. és III. kerületi bíróság elnöke kiemelte, hogy az évek során a bírósági dolgozók száma 80-ról 125 főre emelkedett, a bíróság alapterülete viszont nem nőtt, így kézzel fogható volt a zsúfoltság a Miklós utcai épületben.

Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke a rendezvényen elmondta: a II. és III. kerületi bíróság 1991-es létrejötte óta kinőtte a III. kerületi, Miklós utcai épületét, és az infrastruktúrája sem felelt meg a XXI. századi követelményeknek. Az új, a III. kerületi Lajos utca 48-66. szám alatti irodaépület azonban jó munkakörülményeket biztosít.

A Lajos utcai új helyszínt a II. kerületiek is könnyebben el tudják majd érni, amelynek a megközelíthetősége is jó, akár tömegközlekedési eszközökkel is. Az új épületben az igazságszolgáltatáshoz méltó, XXI. századi körülmények között intézhetik peres ügyeiket mind a II., mind a III. kerületiek, és a bírósági dolgozók is kiváló körülmények között végezhetik a munkájukat. Három emeleten több mint négyezer négyzetméteren valósították meg a bíróság hatékony működéséhez szükséges elrendezést. A modern ügyfélcentrum mellett külön gyermekmeghallgató-, mediációs szoba, illetve tanú-, ügyvéd- és ügyészváró is létesült. A bíróság 20 tárgyalóterméből kettőben a távmeghallgatási és tárgyalótermi kép- és hangrögzítés technikai feltételeit is kialakították. Az új létesítményben az ügyfelek komplexen, egy helyen intézhetik ügyeiket.

 

Magyar Hírlap

Lokál