Új csomópont Törökvészen: kettős körforgalom

57

Elkészült a Törökvész út–Kapy utca–Csatárka út ötágú kereszteződésben a II. kerület 6. és a főváros 50. körforgalma. Biztonságos és egyedi az új csomópont, ahol várhatóan kevesebb lesz a baleset és gyorsabb a haladás.

A jelentős gépjárműforgalmat, tömeg-és gyalogos közlekedést lebonyolító kereszteződésben régóta szükség volt egy korszerű megoldásra a lámpás kereszteződés helyett. Az ötágú kereszteződésben állandó torlódások voltak, mivel a nagy kiterjedésű, jelzőlámpás csomópont áteresztő-képessége rendkívül szűkösnek bizonyult és gyakran történtek balesetek.

– Egyeztetéseket kezdeményeztünk a rendőrséggel és a fővárosi önkormányzattal az útfelújítások ütemezéséről, ennek eredménye, hogy a körforgalom a kerületben az első olyan beruházás, amit sikerült összehangolni a fővárossal. – mondta el a november 22-i átadáson Láng Zsolt polgármester.

– A kerület lakosságának a Kapy utca felújítása és a körforgalom kialakítása során a lehető legkevesebb fennakadást, zajt, koszt kellett elviselnie. Az eredmény pedig egy biztonságos és mégis egyedi közlekedési csomópont lett – tette hozzá a polgármester.

A beruházás összköltsége 170 millió forint volt, amit a II. kerület saját forrásból finanszírozott. Láng Zsolt kiemelte: a jelentős összeget az utóbbi évek önkormányzati beruházásaihoz hasonlóan hitelfelvétel nélkül, a költségvetésből gazdálkodva biztosították a beruházáshoz.

Az építkezés során gondoltak a mozgáskorlátozottakra és gyengénlátókra is: a csomópont minden ágában középszigettel megszakított gyalogosátlelő-helyeket alakítottak ki, az útcsatlakozásokat a mozgáskorlátozottak számára járható módon építették meg. A látássérültek tájékozódását minden átkelőnél speciális felületű köveket építettek be.

A körforgalom különlegessége, hogy a terepviszonyok miatt a csomópontot elnyújtva kellett megépíteni, így egyedi, leginkább egy babapiskótára emlékeztető alakot formáz a középsziget. A tervezéskor figyelembe vették, hogy több buszjárat – 11-es, 111-es, 29-es – közlekedik a kereszteződésben. Az egyik buszmegállót a körforgalomban helyezték el, így az utasok könnyebben érhetik el a csatlakozó járatok megállóhelyeit. A gépjárműveknek így is elegendő hely áll rendelkezésére, hogy elférjenek a megállóban várakozó busz mellett.

A szintkülönbséget is áthidaló körforgalomban az alacsonypadlós buszok is kényelmesen elférnek. Az augusztus 22-én elkezdett kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárást nyertese, a VIANOVA 87 Zrt. végezte a MOBILTERV Kft. tervei alapján. A most átadott csomópont a Budapesti Közlekedési Központ adatai alapján a II. kerületben a hatodik, a fővárosban pedig az ötvenedik közúti körforgalom, ezzel a városrészünk a második a kerületek között.

 

A csomópontban maradt a pléh Krisztus

A Kapy utca–Törökvész út–Csatárka út csomópont átépítése miatt ideiglenesen védett helyen őrizték a kereszteződés szakrális nevezetességét, a pléh Krisztust. A körforgalom kialakításának megkezdése előtt a kivitelezők lefényképezték, majd szétszedték a feszületet és a talapzatát. A Krisztus-alak új helyet a Pasaréti Páduai Szent Antal Plébániával együttműködve, a javasolt tervek alapján a Verecke lépcső és a Törökvész út találkozásánál helyezték el. A szépen kialakított területet álló keresztet és a körforgalmat Lendvai Zalán atya, pasaréti plébános áldotta meg.

 

Hivatkozások:

A Fidesz honlapján megjelent hír- II. kerület: elkészült az új körforgalom a Törökvész úton címmel

A Magyar Nemzet honlapján olvasható hír – Átadták a Kapy utcai körforgalmat Budapesten

Kész az újabb kutyacsont alakú körforgalom- olvasható az Index portálján

A HVG honlapján olvasható hír-Átadták az ötvenedik körforgalmat Budapesten címmel

A Blikk internetes oldalán megjelent cikk

A hirek.ma portálon olvasható hír

Az Info Rádió honlapján olvasható hír 

A Hidegkúti Kilátó magazinban olvasható cikk – Elkészült az ország első piskóta alakú körforgalma címmel 

Az iho.hu közlekedési portálon megjelent hír – Elkészült az ötvenedik körforgalom Budapesten

Elkészült az ország első piskóta alakú körforgalma – adta hírül az orientpress.hu