Új bölcsőde és kibővült óvoda

70

– Hazánkban számos település kényszerült arra, hogy óvodákat zárjon be, iskolákat vonjon össze, hiszen egyre kevesebb forrást biztosított működtetésükre a központi költségvetés – mondta Láng Zsolt, aki azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy kerületünk adósság és hitelfelvétel nélkül fejlődik. – Évről évre bővítjük intézményhálózatunkat, mert tisztában vagyunk azzal, hogy kerületünk egyik legsúlyosabb gondja a férőhelyhiány. Budapest első mobil óvodáját 2007-ben adtuk át, és több óvodánkat is bővítjük, ahogyan tettük ezt most a Virág Árok Óvodában is, és a Bolyai utcai ovi rekonstrukciója is hamarosan megkezdődik. Ugyanilyen fontosnak tartjuk a bölcsődei hálózat fejlesztését. Több mint harminc éve nem adtak át a II. kerületben bölcsődét, pedig egyre nagyobb szükség van rájuk. A most felavatott, nyolcvan gyermek gondozására alkalmas intézmény mellett hamarosan egy újabb, mobil szerkezetű bölcsődét is átadunk, amely tovább enyhítheti a férőhelyhiányt. A Virág Árok Óvoda a tavaly szeptemberben megkezdett felújítás és bővítés során két foglalkoztató szobával és egy tornateremmel bővült, a 140 millió forintos beruházás teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Az épület mintegy 120 négyzetméterrel lett nagyobb, de a kert átrendezésével sikerült megoldani, hogy a zöldfelület sem csökkent.

Derzsényi Imréné az óvodavezetője elmondta, hogy a II. kerület óvodái egytől egyig nagyon magas pedagógiai színvonalon és szép környezetben működnek, és a szakmai munkához  az önkormányzat erejéhez mérten minden anyagi támogatást megad. Az óvoda vezetője arra is kitért, hogy a felújítás miatt néhány csoport a kerület másik négy intézményében: a Pitypang, a Kitaibel, a Fillér és a Törökvész oviba jártak idén májusig. Megköszönte a szülők türelmét, és a társóvodák áldozatkészségét is.

A mai napon átadott Hűvösvölgyi úti bölcsőde részben uniós támogatásból valósult meg. Önkormányzatunk 2008 júniusában elindult be a Közép-magyarországi Operatív Program keretében kiírt kétfordulós Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex-, valamint bölcsődék önálló fejlesztése pályázatán, amelyen a 2010 februári döntés értelmében 247 363 635 forint támogatást nyert el a kerület. A teljes beruházás háromszáz millió forintból valósult meg. A bölcsőde átadásán az uniós pályázatban közreműködő VÁTI Nonprofit Kft. képviseletében Kovács Zsolt kiemelte, hogy az új intézmény nemcsak a kicsik gondozásának alapfeladatát, hanem korai fejlesztőközpontként a sajátos nevelési igényű gyermekeket is ellátja

– A II. kerületi önkormányzat pályázata a legmagasabb színvonalú művek közé tartozott – mondta Kovács Zsolt, aki azt is hozzátette, hogy a most átadott intézmény nem csak küllemében, hanem a szakmai programjában is egyedülállónak tekinthető.

Tolnayné Falusi Mária, a II. kerületi Egyesített Bölcsődék vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az átalakítás során a földszinten helyezték el a négy foglalkoztató szobát, a kiszolgáló és a hidroterápiás helyiségeket és a mozgássérültek részére kialakított vécét. Az első emeletre kerültek a korai fejlesztő helyiségei, valamint két iroda és az orvosi szoba. A lépcső melletti területen egy több funkciós terem készül öltözővel, vizesblokkal, ahol lehetőség lesz például baba-mama torna és egyéb foglalkozások megtartására. Az első emelet feletti födém középső traktusának bontásával, új födém kialakításával a második emeleten alakítják ki a bölcsőde konyháját, ahol mindennap friss étel főznek a kicsiknek.

Az új intézmény nem csak a hagyományos értelemben vett bölcsődei feladatokat látja el, hiszen a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztését is itt végzik majd. De ezen kívül olyan plusz szolgáltatások kialakítására is alkalmassá válik, amelyekkel az otthon lévő anyukáknak nyújtanak segítséget. Így például helyet kap benne játszóház is, ahová  a kisgyerekeket édesanyjukkal együtt várják, és ahol a közös programok és játékok során ötleteket és tanácsokat kaphatnak a szülőket a gondozást, nevelést illetően. A gyermekfelügyeleti csoport a mama elfoglaltságának idejére biztosít majd játéklehetőséget a 3 év alatti kisgyermekek számára. Igénybe veheti a szolgáltatást, aki részmunkaidőben vagy alkalomszerűen dolgozik, otthoni munkát vállal, iskolába jár vagy gyed, gyes mellett különféle továbbképzéseken, tanfolyamon vesz részt.

Hivatkozások:

 http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/06/18/10/Budapesti_Regionalis_Hirado_2010_junius_18_6_10.aspx

 http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-360632