Turisztikai fejlesztések a Pilisben

58

Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. területén futó 113 kilométernyi Országos Kéktúra útvonal és az Árpád-kilátó. A turisztikai fejlesztések számos előnyét a II. kerületi túrázók is élvezhetik.

A szakaszt november 20-án avatták fel ünnepélyes keretek között az Árpád-kilátónál. Az eseményen részt vett Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, akik leleplezték a kilátót alapító Glück Frigyes tiszteletére emlékező és felújított márványtáblát.

Láng Zsolt elmondta: büszke arra, hogy Budapest egyik „legzöldebb” városrészét irányítja.

– Ez olyan érték, amelynek megőrzéséért nagyon sokat kell dolgoznunk. A II. kerület 2006 óta 3 milliárd forintot költött zöld területeinek megőrzésére és fejlesztésére – emelte ki, miközben felhívta a figyelmet, hogy október végén a Magyar Turizmus Zrt. és a virágos Magyarországért mozgalom hazánk legszebb főterévé választotta a Mechwart ligetet.

A II. kerületi önkormányzat eddig is komoly áldozatokat hozott annak érdekében például, hogy a természetvédelmi területek ne váljanak az illegális szemétlerakóvá. De a jó együttműködést példázzák az iskolákkal közösen szervezett szemétgyűjtési és környezetvédelmi akciók, vagy a természetközeli gondolkodásmódot erősítő Fogadj örökbe egy közterületet! nevű program.

Az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel régi és jó a kapcsolatot ápol, illetve hatékonyan működik együtt a zöld területek megőrzéséért. Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az avatáson az elmúlt időszak fejlesztéseiről tájékoztatta a sajtót és a környéken túrázó érdeklődőket.

– A pilisi erdészek a teljes szakaszon elvégezték a turistautak karbantartását, a benőtt útszakaszok megtisztítását, a hulladék összegyűjtését – mondta el az erdészet vezetője.

– Mindenütt megújultak a pihenőhelyek és ahol szükség volt új berendezéseket telepítettek: új tűzrakóhelyek, padok, asztalok, esőházak épültek. Összesen 50 pad és asztal garnitúra, 25 tűzrakó- és pihenőhely, három gyaloghíd újult, illetve épült meg. Felújítottak négy forrásfoglalást és négy esőházat is az útvonal mentén – emelte ki a vezérigazgató.

A természetjárók közreműködésével a teljes szakaszon megújultak a jelzések, és ehhez kapcsolódva a tájékoztató táblák is.

– A fejlesztések szükségességét és fontosságát emelte ki, miközben hangsúlyozta, hogy a természetjárók folyamatos segítséget nyújtanak a turistajelzések felújítására, amelyre ötévente szükség van minden útvonalon – hangsúlyozta Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke.

Az avatás idején az Árpád-kilátónál túrázók elsőként tekinthették meg a fővárosi panorámát a kilátóból, amelyet szintén felújítottak. A közel száz esztendős Árpád-kilátó faszerkezetét és villámhárítóját is felújították az erdészet munkatársai. Lecserélték a kilátó padjait, ahol szükséges volt, újjáépítették a kő alapzatot. A kilátó környékén megújultak a tűzrakóhelyek, a padok, az asztalok és a hulladékgyűjtők.

 

Hivatkozások:

Megújult az Árpád-kilátó és a Kéktúra útvonal egyik szakasza – adta hírül a Magyar Televízió híradója.

Milliókból szépül a Kéktúra útvonala – olvasható a Világgazdaság portálján

„Örülhetnek a kirándulók” címmel jelent meg a cikk a Napi Gazdaság honlapján

Megújult az Árpád-kilátó és a Kéktúra útvonal egyik szakasza – olvasható az Info Rádió honlapján

Megújult az Országos Kéktúra útvonal és a II. kerületi Árpád-kilátó