Török támogatás a türbe felújításához

80

Magyar-török együttműködésben újul meg Gül baba türbéje és környezete, az erről szóló megállapodást március 29-én írták alá.

Aláírta a Gül baba türbe felújításának költségmegosztási megállapodását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert, valamint a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) igazgató-helyettese, Birol Çetin. A finanszírozási szerződés alapján a magyar és a török állam közösen fizeti kerületünk egyik meghatározó részének megújulását: a török fél a beruházás kivitelezési költségéhez több mint 3 millió euróval (mintegy 930 millió forinttal) járul hozzá.

Láng Zsolt polgármester az együttműködés aláírásakor kiemelte: Gül baba türbéje amellett, hogy ismét méltó és szép emlékhely lesz, új közösségi térként is szolgálhat a környékbelieknek. A beruházás keretében a II. Kerületi Önkormányzattal együttműködésben megújul három környező utca, közöttük a Gül baba utca is. Az építmény tágabb környezetében elhelyezkedő, mindenki által látogatható közpark padokkal, díszkúttal, éjszakai világítással újul meg, továbbá kialakítanak egy új zöld területet, egy egyedülálló függőkertet is, amelyben lépcsőzetesen követik egymást az örökzöldek és a virágos növények. Emellett felújítják az emlékhely körüli lépcsőket és parkolóhelyeket is.

Mint ismert, a II. Kerületi Önkormányzat 2013-ban dolgoztatta ki a rekonstrukció koncepcióterveit, a felújítási munkálatok tavaly februárban kezdődtek és előreláthatólag idén ősszel fejeződhetnek be.

 

Hivatkozás:

Török támogatás a Gül Baba türbe felújításához – adta hírül az Origo.hu

Beszállnak a törökök Gül Baba türbéjének felújításába – olvasható a hvg.hu portálon

Török támogatás a Gül Baba türbe felújításához – adta hírül a Magyar Hírlap online

Török támogatással újul meg Gül Baba türbéje – olvasható a  Magyar Idők 2017. április 1-jei lapszámában

Ren­ge­teg pénzt adnak a tö­rö­kök a Gül Baba türbe fel­újí­tá­sá­hoz – adta hírül a Ripost