Több mint 11 ezer aláírás a János kórházért

75

Átadták azt a több mint 11 ezer aláírást, amelyet a János kórház fejlesztése érdekében civil kezdeményezésre gyűjtöttek össze az elmúlt két hónapban. Az íveket Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár vette át.

A tervek szerint a fővárosban egy új közkórház épülne, a kormány ugyanakkor nem hozott még döntést a helyszínről. A szakma és a politika döntését támogatva civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult két hónapja azért, hogy az új intézmény a Szent János Kórház területén, vagy annak szomszédságában épülne fel, mert az a budai régió egészségügyi ellátottságán sokat javítana.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező Szilágyi Zsolt a 11 177 aláírást tartalmazó ívek átadásakor az Egészségügyért Felelős Államtitkárság épületében augusztus 24-én tartott sajtótájékoztatón elmondta: a szakértők által felállított követelményrendszer alapján a Szent János Kórház nem felel meg a minimális elvárásoknak, de személyes tapasztalatai is arra ösztönözték, hogy polgári kezdeményezést indítson a kórház felújításáért. Hangsúlyozta, hogy Buda és Pest kórházi ellátottságában jelentős a súlyponteltolódás Pest javára, ezen a helyzeten egy közép-budai, új kórház sokat segítene. Hozzátette: a János kórház felújításának része kell, hogy legyen egy sürgősségi központ kialakítása is.

– Az elmúlt hónapokban lakossági fórumokat és szakértői megbeszéléseket tartottunk és aláírást gyűjtöttünk – mondta Szilágyi Zsolt. – A kezdeményezés első támogatói között volt a II. és a XII. kerületi önkormányzat, de aláírta az íveket Varga Mihály és Fónagy János országgyűlési képviselő is. Köszönöm a kerületeknek, a Budán és az agglomerációban lakó polgároknak, hogy aláírásukkal támogatták a kórház ügyét.

A II. Kerületi Önkormányzat is csatlakozott a polgári kezdeményezéshez, hogy minél több aláírással támogassák a kormányzat célkitűzését.

– Úgy gondoljuk, hogy az új intézménynek a régióban lenne a legjobb helye. Szeretnénk, ha a súlyponti kórház a Szent János Kórházban, vagy annak közvetlen környezetében kapna helyet, mert így XXI. századi ellátást biztosítanának az ellátási körzethez tartozó 1,2 millió betegnek – hangsúlyozta Láng Zsolt polgármester. – A kezdeményezés nem követelés, hanem lokálpatrióta figyelemfelhívás a civil és a politikai élet részvételével Közép-Buda egészségügyi ellátásának javítása érdekében. A gyűjtőívet tudós, filmrendező, zeneszerző ugyanúgy aláírta, mint több ezer budai és agglomerációs lakó.

A polgármester szavaiból kiderült az is, hogy a II. kerületben az aláírásokat az orvosi rendelőkben és az egészségügyi intézményekben, a polgármesteri hivatal irodáiban, valamint a Marczibányit Téri Művelődési Központban, a Fény utcai piacon és Pesthidegkúton a Klebelsberg Kultúrkúriában gyűjtötték.

A több mint 11 ezer aláírást tartalmazó gyűjtőíveket Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár vette át Szilágyi Zsolttól. Mint mondta, az európai uniós fejlesztéspolitika hiánya, hogy a hazai kórházi beruházásokra fordított 500 milliárd forintból a közép magyarországi régió és Budapest kimaradt, pedig itt vannak a legrosszabb állapotú kórházak.

– Az aláírásgyűjtés egy új elem, amely által a szakma és a politika mellett a civilek is részesévé váltak az előzetes együtt gondolkodásnak. A környékbeli lakosok kifejthették így a véleményüket, a kormány pedig igyekszik azt figyelembe venni, mielőtt dönt a helyszínről.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy akárhol is épül fel majd az új intézmény, a Szent János Kórházat fel kell újítani, mert jelenleg a XXI. századi szaktudás mellett a XIX. századi infrastruktúra fogadja a betegeket. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyszínről várhatóan 2016 elején születhet döntés. Az eseményen a Hegyvidék önkormányzatát Váczi János alpolgármester képviselte.

 

Hivatkozások:

Az MTV Híradó honlapján 2015. augusztus 24-én olvasható hír – Több mint 11 ezren írtak alá a János-kórház fejlesztése mellett

11 ezer aláírás, hogy a Szent János legyen a szuperkórház – a Hír TV-ben 2015. augusztus 24-én elhangzott riport

Az Info Rádió portálján megjelent hír – Több mint 11 ezren a János kórház fejlesztése mellett

A Magyar Hírlapban megjelent cikk – Tizenegyezren Lángék mellett címmel 

A Napi Gazdaság 2015. augusztus 25-i lapszámában megjelent cikk 

A Magyar Nemzet portálján 2014. augusztus 24-én megjelent hír – 11 ezer aláírás, hogy a Szent János legyen a szuperkórház

A Világgazdaság Online hírül adta – A János kórház 19. századi infrastruktúrájára panaszkodnak

A Hegyvidék TV összeállítása – 11 ezer aláírás gyűlt össze a János Kórház megújításáért

11 ezren szavaztak a János szuperkórházzá alakítására – olvasható a pestisracok.hu oldalon

Több mint 11 ezren a János kórház fejlesztése mellett – olvasható a hír.ma oldalon

Weborvos online egészségügyi magazin – Több mint 11 ezren írtak alá a János kórházért 

A radiologia.hu portálon megjelent cikk – 11 ezer aláírás a János kórházért

A Superior hírek magazin weboldalán található hír – Több mint 11 ezren a János kórház fejlesztése mellett