Tiszta szívvel – a máriaremetei bazilikáért

116

Nagy érdeklődés mellett, a Vadkerti–Zsapka–Sipos akusztikus trió Tiszta szívvel című műsorával indult el május 12-én a Templomkerti esték jótékonysági rendezvénysorozat 13. évada.

A koncertet megelőzően gyertyagyújtással és egy-egy szál virággal emlékeztek Bődey Sándorra, a Templomkerti esték öt évvel ezelőtt elhunyt ötletgazdájára. A Bődey Sándor-emlékfa előtt özvegye, Bődey Katalin, az estek háziasszonya, Schmittné Makray Katalin, a rendezvény fővédnöke, kerületünk polgármestere, Láng Zsolt, valamint Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő és Schmitt Pál volt köztársasági elnök hajtott fejet.

Az időjárás miatt a templomban összegyűlt közönséget Láng Zsolt köszöntötte. Felidézte, hogy az elmúlt tizenkét év alatt harmincezer látogató összesen hatvan előadást hallgathatott végig. A nyári estéken eddig több mint négyszáz művész lépett fel, hogy segítse a máriaremetei bazilika megújulását, és hogy művészetével hozzájáruljon az ez idő alatt összegyűlt mintegy nyolcmillió forintos adományhoz. Az idei bevételt a kerti padok felújítására kívánják fordítani, tudtuk meg a polgármestertől, aki érdekességként említette azt is, hogy 2006-ban a Kormorán együttes fellépésével indult a sorozat, az idei évadot pedig a Kormorán énekese, Vadkerti Imre – most mint a trió egyik tagja – szereplése nyitja meg. Láng Zsolt beszámolt arról is, hogy sajnos, időről időre megrongálják a máriaremetei templomkertet. Az önkormányzat igyekszik megóvni, de „mégis az a legfontosabb, hogy minél többször hallunk rongálásról, annál többször cselekedjünk jót – szervezzünk jótékonysági estet, közösségi programot” – hangsúlyozta Láng Zsolt.

A májusi koncertet követően júniusban a II. kerület díszpolgára, Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, júliusban a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Rost Andrea, augusztusban pedig a szintén Liszt Ferenc-díjas Pál István Szalonna és bandája lesz a Templomkerti esték vendége.