Testvérvárosi kapcsolatfelvétel

95
A II. kerületnek jelenleg egyetlen testvérvárosa van, Mosbach. A német kisváros 1988 óta tart fent testvérvárosi kapcsolatot Finikével. Idén tavasszal Láng Zsolt, Dankó Virág és Szalai Tibor jegyző Mosbach-i látogatása alatt merült fel a lehetőség: hármas kapcsolatot is létre lehet hozni Mosbach, Finike és Budapest II. kerület között. Három hónapos előkészítő munka után július végén négy napra Törökországba utaztak a kerület vezetői.
Az Antalyától, a török Riviéra egyik legismertebb üdülőhelyétől 110 kilométerre fekvő tengerparti kisváros mezőgazdaságáról, elsősorban narancs- és citromligeteiről híres. A Láng Zsolt, Dankó Virág és Nail Dülgeroglu polgármester közötti megbeszéléseken többször szóba került a közös történelmi múlt (a II. kerület bővelkedik török emlékhelyekben) és olyan aktuális kérdések is, mint Törökország EU-csatlakozásának kérdése. Láng Zsolt polgármester kiemelte, az Európai Unióban rendkívül fontos a kisebbségek és az emberi jogok kérdése és azok elismerése és elfogadása.  Ezek nélkül nem képzelhető el egyetlen európai ország sem.
Láng Zsolt elmondta: a messze földön híres magyar vendégszeretethez hasonlóval találkoztak török vendéglátóiknál is.
— Finike polgármestere a lehető legnagyobb szeretettel és tisztelettel fogadott bennünket. Megbeszéléseinken szóba kerültek a testvérvárosi kapcsolatok előnyei is. Lehetőség van diákcsereprogramra, valamint kulturális kapcsolatok kiépítésére. Ezekről a témákról beszéltünk akkor is, amikor fogadott bennünket a körzetbe delegált állami elöljáró, I.lhami Aktaº. Remélhetőleg még az ősz folyamán kerületünkbe látogat a finikei delegáció, és szeretnénk már akkor aláírni a testvérvárosi megállapodást. Kint tartózkodásunkat nem könnyítette meg a júliusi török időjárás, ugyanis végig 45 fok feletti hőmérséklet és 70 százalékos páratartalom volt Finikében — mondta Láng Zsolt.
Dankó Virág alpolgármester, aki a testvérvárosi kapcsolatokért is felel, hangsúlyozta: a távolság ugyan fizikailag nagy közöttünk, de a közös gondolkodás és a testvérvárosi kapcsolattal járó ezernyi lehetőség ezt áthidalhatja.
A magyar delegáció a négy nap alatt felkereste a Finike közelében található kulturális látnivalókat. Így megtekintették Arikanda, Phaselis, Myra és Kekova antik romjait, nevezetességeit, valamint ellátogattak Szent Miklós sírjához is.

FINIKE — ősi nevén Phœnicus — Törökország Antalya tartományában, a Földközi tengeri partján fekszik. Naracsültetvényeiről híres: a gyümölcs egyúttal a város szimbóluma is. Úgy tartják, hogy az időszámítás előtti V. században alapították a főníciaiak, és innen kapta nevét is. Évszázadokon keresztül kereskedelmi központ volt. Ellentétben a tartomány egyéb parti szakaszaival, Finikét nem özönlik el a turisták: békés, csendes környezet, amelyet előszeretettel keresnek fel a nyugodt pihenésre vágyók. Számos történelmi emléket és látnivalót is kínál a természeti kincsekben gazdag környék.