Templomkerti Esték idén nyáron is

94

A tizenkettedik évadban is neves előadók teszik feledhetetlenné a kulturális esteket a máriaremetei bazilikában és kertjében. Az első vendég Bagdy Emőke pszichológus professzor volt.

Tánc, színielőadás, kórusművek egyaránt szerepelnek a Templomkerti Esték – Művészek a templomért kulturális és jótékonysági rendezvénysorozat palettáján szeptemberig. Az idei évad első vendége május 27-én Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta volt, aki Egészségben, boldogságban élni címmel tartott előadást telt ház előtt a máriaremetei bazilikában. A 2006-ban indult rendezvénysorozaton immár harmadik alkalommal tartott előadást a II. kerületben élő pszichológus szakértő, akit a II. Kerületi Önkormányzat a kerületi polgárok javaslatai alapján idén városrészünk díszpolgárává választott. Bagdy Emőkét Láng Zsolt köszöntötte az előadáson.

A polgármester a hallgatósághoz szólva a Templomkerti Esték programjait méltatta a helyi közösségek összetartó erejét hangsúlyozta és megemlítette, hogy a Bődey házaspár – Bődey Sándor és Bődey Kati – által alapított, mára főváros szerte ismertté vált programsorozat az elmúlt 11 évben 27 ezer látogatót vonzott 55 előadással, amelyeken 360 művész lépett fel, az adományokból pedig mintegy 8 millió forint gyűlt össze. Ebből jutott többek között a gyóntatószékek és padok felújítására, az orgona javítására, vagy éppen a parkban a régi keresztek felújítására, de más célokhoz is hozzájárultak. Az idei sorozat felajánlásaiból a szabadtéri oltár előtti padsorokat szeretnék felújítani. Láng Zsolt beszédében köszönetet mondott a színvonalas műsorokért a szervezési munkákban élenjáró Bődey Katinak, Schmitt Pálné Makray Katalinnak, az estek háziasszonyának, valamint a házigazda Esterházy László kanonoknak, esperes plébánosnak. Az évadnyitó estét megelőzően gyertyagyújtással emlékezett a 2013-ban elhunyt Bődey Sándorra, a tiszteletére ültetett emlékfánál felesége Bődey Kati, Láng Zsolt polgármester, Esterházy László plébános, Schmitt Pálné Makray Katalin az est háziasszonya, valamint Makra Krisztina önkormányzati képviselő.