Telt ház a jótékonysági hangversenyen

81

Szinte egy gombostűt se lehetett leejteni október 16-án este a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében, a Törös Alapítvány 2011. jótékonysági hangversenyén.

Az alapítvány idén rendezte meg második jótékonysági koncertjét, amelynek nemcsak műsora, hanem célja is sok kerületi polgárt vonzott: az est bevétele ugyanis a II. kerület lakosságának minél korszerűbb, hatékonyabb és színvonalasabb egészségügyi ellátását szolgálja.

Az alapítvány életre hívója és a koncert főszervezője a 2010-ben II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett dr. Törös Edit, a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának reumatológus főorvosa köszöntötte a nagy számban összegyűlt vendégeket, köztük az est fővédnökét, Láng Zsolt polgármestert, Dankó Virág alpolgármestert, Szalai Tibor jegyzőt, dr. Polák Lászlót, az egészségügyi szolgálat főigazgatóját, illetve a koncert védnökeit, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőt és Béres Klárát, a Béres Alapítvány elnökét. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a koncert létrejöttét. Beszédében a zene gyógyító erejéről szólt, és két jubileumról is megemlékezett. Idén százéves a nemzetközi hírű, Magyar Örökség díjas Magyar Védőnői Szolgálat, és 150 éve hunyt el a világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác, aminek alkalmából a 2015-ös esztendőt az Unesco Semmelweis-évnek nyilvánította.

Az estet Láng Zsolt polgármester nyitotta meg. Beszédében felelevenítette a főorvos által szervezett-rendezett Kapás utcai karácsonyi koncerteket, amelyeken családias hangulatban évről évre világhírű művészeket hallgathat meg a közönség. A polgármester elismerő szavakkal dicsérte a főorvos asszony fáradhatatlanságát, kifogyhatatlan energiáját és a benne lévő szeretetet, amellyel a jó ügyeket szolgálja. Végezetül elmondta, hogy a II. kerület javaslatára Budapest főváros közgyűlése Törös Editet Budapestért Díjjal tüntette ki, és ez alkalomból egy csokor virággal köszöntötte a doktornőt.

Az est főszereplője természetesen a zene volt. A Duna Szimfonikus Zenekar gyönyörű hangversenyén két nagyszerű szólista is szerepelt. Járdányi Gergely Liszt-díjas nagybőgőművész a tavalyi koncerthez hasonlóan idén is bravúros játékával örvendeztette meg a közönséget. Az ő közreműködésével Giovanni Bottesini két fantáziáját adta elő a zenekar, a szünet után pedig Mozart C-dúr zongoraversenyét hallgathatta meg a hangverseny közönsége a Junior Prima díjas Medgyesi Zsolt mélyen átélt előadásában.

Törös Editről a tavalyi hangverseny óta tudjuk, hogy amellett, hogy kiváló reumatológus, nagyszerű muzsikus is, aki ígéretes zongoraművészi pályát adott fel az orvosi hivatás kedvéért. Zenei tehetségét a hangverseny közönsége idén is megtapasztalhatta, a főorvos asszony Debussy Doctor Gradus ad Parnassum című művét és Bach C-dúr Preludiumát adta elő.