Születésnapi életmű-kiállítás

100

Élet-mű = jel-kép címmel nyílt kiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában a 75. születésnapját ünneplő Aba Béla tervezőgrafikusnak.  

Az egész életét a II. kerületben élő grafikus két legismertebb munkája, a Magyar Demokrata Fórum logója, valamint az István, a király lemezborítója, illetve az előadás plakátja is látható a Kultúrkúria tárlatán. Aba Béla Az 1990-es első szabad választások alatt az MDF kampányának grafikusa volt, választási plakátokat, szórólapokat, arculattervet készíttet a pártnak. De nemcsak ezekre a munkáira jellemező a nemzeti elkötelezettség, ez elsősorban a kiállításon is nagy számban jelenlévő ’56-os témájú művein érhető tetten.

A kiállítás vendégeit Láng Zsolt polgármester köszöntötte, aki bevallotta, hogy ebben az időszakban számtalan meghívásnak és felkérésnek kell eleget tennie, de különösen nagy örömmel megy el olyan eseményekre, amelyekhez több szállal is kötődik. Aba Bélával 2002 és 2006 között dolgozott együtt mint önkormányzati képviselő, és ez idő alatt kapcsolatuk barátsággá mélyült. Elismerő szavakkal méltatta Aba kreativitását és haladó szellemét, amelynek köszönhetően már a ’90-es évek elején felismerte a vizuális kommunikáció fontosságát, és a korszak jelképévé vált MDF-tulipán és a többi plakát megalkotásával hozzájárult a rendszerváltó és kormányzó párt sikeréhez. Beszédét Liszt Ferenc, az ünnepeltre is jellemző szavaival zárta: „Nem lehet más igényem, csak hogy a művészet és a magyar hon jóakaratú, buzgó szolgája legyek”.

A polgármesteri köszöntőt követően Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke idézte fel a rendszerváltás időszakát, majd Sára Ernő Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus adott bepillantást a szakma szépségeibe és árnyoldalaiba. Az eseményre Balsai István alkotmányjogász, valamint Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, illetve Makrai Krisztina és Skublicsné Manninger Alexandra önkormányzati képviselők is ellátogattak.

A Klebelsberg Kultúrkúria tárlata JANUÁR 13-ig látogatható, december 21 és január 1. között zárva tart (1028 Templom utca 2-10.).