Szövetségben a határon túli magyarságért

63

A Rákóczi Szövetség támogatási programja keretében – többek között a II. Kerületi Önkormányzat anyagi hozzájárulásával – idén ősszel 3500 felvidéki és 700 erdélyi első osztályos diák kapott ösztöndíjat.

A Rákóczi Szövetség nyolc éve indított ösztöndíjpályázatának célja, hogy segítse a határainkon túl élő magyarokat nemzeti identitásuk megőrzésében. A magyar nyelvű általános iskolában tanuló diákok 10 ezer forintos ösztöndíjat szülei vehettek át idén is. A nemes ügyet a II. Kerületi Önkormányzat évek óta támogatja, eddig közel egymillió forinttal segítette a civil szervezet munkáját.

A nemzeti összetartozást jelképező ösztöndíjak ünnepélyes aláírásán és átadásán október 12-én Láng Zsolt polgármester két helyszínen – Csilizradványban a Kóczán Mór Alapiskolában és Nagymegyeren a Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában – személyesen gratulált a gyermekeiket Szlovákiában is magyarnak nevelő szülőknek.

A polgármester hangsúlyozta: Felvidéken és Erdélyben a magyar családoknak a támogatás összegénél sokkal többet jelent az a tény, hogy van egy ösztöndíj, amely a gondoskodást és törődést jelenti a határon túlélő magyarok számára.

– Jó lenne, ha magyarként megtanulnánk meglátni azt, hogy miként foghatnánk össze, és nem pedig azt, ami szétválaszt – emelte ki Láng Zsolt. A II. kerület polgármestereként és országgyűlési képviselőként egyaránt hangsúlyozta, hogy a Parlamentben is megpróbálnak minden lehetséges lépést megtenni, hogy még jobban összekössék a nemzetet. Ennek egyik állomása volt az, hogy 2010-ben június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánították. Láng Zsolt városrészünk képviseletében további támogatásról biztosította a határon túli szülőket és diákokat. 

A határainkon túl élő magyarság támogatását felvállaló Rákóczi Szövetség ösztöndíjait nyolc éve azok a kisdiákok és szüleik kapják, akik magyar nyelvű iskolába íratták első osztályos gyermekeiket. A II. kerületi kötődésű szövetség az iskoláztatási programját, amelynek keretében idén ősszel 3500 felvidéki és 700 erdélyi diák részesült ösztöndíjban, a három csallóközi településen pedig összesen 145 fiatalt támogattak.

– A jelképes pénzügyi támogatással a felvidéki magyarság iránti szolidaritását fejezi ki a magyar civil társadalom – hangoztatta Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke. – A Kárpát-medence fiataljait ugyanakkor különböző programsorozatokon keresztül próbáljuk segíteni a kapcsolataik építésében és ismereteik bővítésében

A szövetség diákutaztatási programja keretében évente 6-7000 diák jut el március 15-én, június 4-én és október 23-án a trianoni határokon túlra vagy onnan hazánkba, a kis- és középiskolásoknak pedig Esztergomban, Győrött, Baján, illetve Sátoraljaújhelyen, a főiskolásoknak pedig Szentendrén rendeznek évente anyanyelvi tábort. Az iskolákban rendezett ünnepélyes átadásokon Halzl József azt is megemlítette, hogy a magyar közösség megmaradásának egyik záloga lehet a magyar nyelvű iskola választása. Bíztató jel, hogy idén 3582 elsős diákot írattak be Szlovákiában magyar általános iskolába, ami több mint az előző években.

Az eseményeken részt vett Rostás László, a Nagymegyer és Vidéke Polgári Társulás elnöke, Fodor Margit, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola, illetve Buzgó Éva, a nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója, Csikász István Csilizradvány, és Matus Frigyes, a szintén csallóközi Balony polgármestere.