Szociális kártya a második kerületben

64

2010. április 30.

A II. Kerületi Önkormányzat kedvezményes élelmiszer-vásárlást biztosító szociális kártyát vezetett be, melyet Láng Zsolt polgármester a mai napon adott át. A II. kerületben több ezer olyan nyugdíjas vagy nagycsaládos él, akik jogosultak a Szociális kártya igénylésére. Az elmúlt hetekben közel százan éltek ezzel a lehetőséggel. A képviselő-testület tavaly fogadta el rendeletét a kedvezményes élelmiszer-vásárlási lehetőség igénybevételének feltételeiről, amely alapján önként vállalt önkormányzati feladatként rászoruló időseket és nagycsaládosokat támogat. A kedvezményezettek április 1-jétől igényelhették a kártyát, amellyel, az önkormányzattal szerződésben álló élelmiszerboltokban olcsóbban vásárolhatják meg az alapélelmiszerek meghatározott körét és mennyiségét.

 

Kik jogosultak a kedvezményes élelmiszer-vásárlási igazolványra? Azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, akiknek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét (ez jelenleg 42.750.- Ft), továbbá akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint azok a szülők, akik négy vagy ennél több gyermeket nevelnek a háztartásukban.
 
Milyen mennyiséget lehet kedvezményesen vásárolni az alapélelmiszerekből? A szociális boltban jogosultanként, illetve gyermekenként, és naptári hónaponként kedvezményesen vásárolható mennyiségek: 6 liter tej, 6 kg kenyér, 1 kg cukor, 1 kg liszt, 1 kg rizs, 1 liter étolaj.
 
A nagycsaládosok esetében a kártyát a szülők kapják, de a gyermekek jogán, tehát például négy gyermek esetében négyszeres mennyiség megvásárlására jogosultak. Az adott hónapban fel nem használt kedvezmény nem vihető át a következő hónapra.
 
A kedvezményezettek jelenleg az önkormányzattal szerződésben álló hét élelmiszerboltban vásárolhatják meg olcsóbban az alapélelmiszereket. A következő hónapokban mind az elfogadóhelyek számát, mind a kedvezményezettek körét bővíteni kívánja az önkormányzat.
 
A kártyák előállítására az Önkormányzat a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében mozgásukban korlátozottak jutnak munkához.