Színes programok, forró hangulat a II. Kerület Napján

66




Láng Zsolt polgármester köszöntője után a Boban Marković Orkestar és Rúzsa Magdi forró hangulatú koncertjével vette kezdetét a programsorozat. A polgármester a tízéves hagyományra visszanyúló rendezvény közösségteremtő erejét emelte ki, de emlékeztetett mindenkit arra is, hogy a hazánkat idén rendkívüli mértékben sújtó ár- és belvíz miatt sokan szorulnak segítségre országszerte. Pénteken és szombaton alkalmi gyűjtőpontot is felállítottak a Millenárisban, hogy minél több adomány gyűlhessen össze Nógrád megye árvízkárosultjainak megsegítésére.

A gyönyörű délvidéki dallamokat játszó szerbiai zenekar után Rúzsa Magdi saját számokat is énekelt, de Janis Joplin és AC/DC – számokkal is megörvendeztette kerületi rajongói.

Szombaton délelőtt a gyermekeké és a családoké volt a Millenáris. A Kolompos és az Alma együttes koncertjére is sokan eljöttek, és népszerű volt a Marczibányi Téri Művelődési Központ által szervezett, Szia Marczi játszóház is, amelynek keretében környezetvédelmi akadályversenyen vehettek részt közösen a családok.

A II. kerületi rendőrkapitányság rendvédelmi és kommandós bemutatóval, közlekedési és közbiztonsági totóval várta az érdeklődőket. A bátrabban akár ki is próbálhatták a rendőrmotort, de egy sátorban lézerpisztollyal célba is lőhettek.

A nagy meleget egy párakapu enyhítette, amely alatt átmenve felfrissülhettek kicsik és nagyok, idősek és fiatalok. Szükség is volt a vízpermetre, mert dél körül már jóval harminc fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Legmelegebb mégis az Öntödei Múzeum standjánál volt, ahol kohász mellényben magunk is közelebbről megismerkedhettünk a fémöntés rejtelmeivel.

Déltől a különféle kulináris rendezvényeké volt a főszerep. A nemzetiségi ízek és kulturális programok is sokakat vonzottak: az örmény, az ukrán, az német, a szerb, a lengyel, a bolgár kisebbségi önkormányzatok finomabbnál finomabb ételeket kínáltak.

A politikai főzőversenyen induló csapatok bográcsaiban is déltől kezdett rotyogni az étel. A képviselő-testület három – a Fidesz, az MSZP és a Budai Liberális Klub – frakciója –, valamint a Polgármesteri Hivatalból verbuvált egységek vörösboros marhapörköltet főztek. A zsűri tagjai, a két séf  Buday Péter, Kovács Lázár, illetve Bucsek Gábor kerületi rendőrkapitány a Polgármesteri Hivatal főztjét találta a legfinomabbnak, így ők nyerték az idei főzőversenyt.

A Millenáris Teátrum is megtelt szombaton este a kerület napi programsorozat záró rendezvényén. Gryllus Dánielt köszöntötték pályatársai az általa harminc éve Weöres Sándor A teljesség felé versciklusára írott zeneművével. A műsor kezdetén az ünnepelt Gryllus Dániel és Láng Zsolt polgármester gratulált Sebestyén Márta énekesnőnek, aki szintén a fellépők között volt. A világhírű előadóművészt ugyanis a napokban tüntette ki az Unesco a Művész a békéért díjjal.

Hivatkozás:

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=682876