Szigorú jogszabály a tragédiák megelőzéséért

59

Tállai András önkormányzati államtitkár és Láng Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatón jelentették be: kormánydöntés született arról, ellenőrzöttebbé teszik a szórakozóhelyek működését.

Kormánydöntés született arról, hogy január 31-éig el kell készülnie annak a jogszabálynak, amely szigorúbb feltételeket szab az üzletek, a vendéglátóipari egységek és a szórakozóhelyek működésének. A kormány január 20-i ülésének egyik fontos témája volt a január 15-én a Nyugati térnél található szórakozóhelyen történt tragédia. A kormány minden tagja megrendülését fejezte ki az esettel kapcsolatban, Orbán Viktor azonnali intézkedést kért Pintér Sándor belügyminisztertől. A kormány döntésének értelmében január végéig meg kell alkotni a hasonló súlyos esetek elkerülését szolgáló jogszabályt.

 

 

Tállai András a minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára egyeztető fórumra hívta a fővárosi kerületek, vidéki városok polgármestereit, a hivatalokat vezető jegyzőket, érdekvédelmi szervezeteket, valamint az új jogszabály kidolgozásáért felelős másik három – a Nemzetgazdasági, a Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Nemzeti Fejlesztési – minisztérium illetékes szakembereit. Az új jogszabály előkészítésénél ugyanis szeretnék figyelembe venni a felmerülő ügyekkel közvetlenül foglalkozó hivatalok tapasztalatait.

A fórum után tartott sajtótájékoztatón Tállai András mellett felszólalt kerületünk polgármestere is, aki már tavaly észrevételezte – többek között az Országgyűlésben is –, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabály hiányosságai komoly veszélyforrást jelentenek. Az államtitkár és a polgármester egyetértett abban, hogy az üzlethelyiségek ellenőrzését végző hivataloknak és hatóságoknak a mostaninál sokkal komolyabb szankciók kiszabásának jogával – bezárás, magas pénzbüntetés – kell rendelkezniük. A készülő rendeletben több mint valószínű helyet kap majd az a kikötés is, hogy az üzlethelyiségeknek évről évre meg kell újítaniuk a működési engedélyüket, és csakis tűzoltósági és építéshatósági jóváhagyással folytathatják tevékenységüket.

Január 31-ére kell elkészülnie az új rendelkezéseket tartalmazó előterjesztésnek, amelyet, ha elfogad a kormány, akkor rövid időn belül be is vezetnek.

 

Hivatkozások:

http://www.kormany.hu./hu/belugyminiszterium/hirek/tallai-andras-a-diszkotargediarol-a-burokracianal-fontosabb-az-ember-elete

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/01/20/17/A_honap_vegig_kidolgozzak_a_jogszabaly_modositasi_javaslatot.aspx

http://www.dunatv.hu/itthon/munkacsoport_szorakozohelyek.html

http://www.mno.hu/portal/760840

http://hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=55099&kat=1

http://fidesz.hu/index.php?Cikk=157880

http://index.hu/belfold/hirek/2011/01/20/a_west_balkanrol_targyalt_a_kormany/

http://hvg.hu/itthon/20110120_orbannak_west_balkan_nyilt_level_#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_20

http://hirszerzo.hu/belfold/20110120_west_balkan_nyilt_level_orbannak#rss

http://hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=55067&kat=1

http://www.fn.hu//baleset_bunugy/20110120/diszkotragedia_nyilt_level_orbannak/

http://www.webradio.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=224697