Székely Fesztivál másodszor a Millenárison

88

Május 6-án 11 órakor – a csíksomlyói kegytemplom harangjának hangjaira – nyílt meg a három napon át zajló II. Székely Fesztivál a Millenárison. Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott, a látogatók kóstolót kaptak a székely kultúrából, a kézműves ételekből és italokból. A májusi hétvégén Hargita, Kovászna és a Sóvidék mutatkozott be a fővárosiaknak, akik több mint száz kézműves és őstermelő portékáját csodálhatták, illetve ízlelhették meg.

Az ünnepélyes megnyitón Láng Zsolt polgármester házigazdaként és az esemény egyik védnökeként köszöntötte a fesztivál szervezőit, résztvevői, fellépőit és közönségét. Beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években olyan folyamatok indultak el fővárosunk második kerületében, amelyek elősegítik azt az érzést, hogy együtt, testvérként élhetünk közös otthonunkban, a Kárpát-medencében. Példaként említette a Fény utcai piacon nagy népszerűségnek örvendő Székely ízek boltját, valamint a Marczibányi Téri Művelődési Központban található megújult Tintakő könyvesboltot, amely az erdélyi magyar könyvek árusítása mellett a határon túli magyar nyelvű irodalom művelőinek és olvasóinak összekötését is célul tűzte ki.

A polgármester mellett Tamás Sándor Kovászna Megye és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke osztotta meg gondolatait a megnyitó hallgatóságával, majd Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az esemény fővédnöke is szót kapott. Mesélt székelyföldi tapasztalatairól, és köszönetet mondott az esemény szervezőinek azért, hogy a székelyek – ez alkalommal immár másodszor – eljöhettek Budapestre, és megmutathatták magukat. Kiemelte a nemzeti összetartozás fontosságát, amelyet – megfogalmazása szerint – szolgálni kell minden igaz magyarnak.

A háromnapos esemény során mindenki találhatott ízlésének és érdeklődésének megfelelő programot, és valóban különleges kulturális és gasztronómiai élményekkel gazdagodhatott.