Székely Fesztivál a Millenárison

64

Gasztronómiai és kulturális fesztiválon ismerkedhetnek az érdeklődők Székelyföld értékeivel május 1-3. között a Millenárison. Megannyi program, több száz kiállító és több ezer termék várja a vendégeket.

A Székely Fesztivál programjairól április 28-án tartottak sajtótájékoztatót a Millenárison. – Sokan vannak Magyarországon, akik szerettek volna Erdélybe utazni, de végül nem jutottak el. Most három napra Magyarországra jön Erdély – mondta el a hétvégi programról Lukács Csaba, a rendezvény szervezője. Hozzátette: ez tökéletes alkalom arra, hogy megmutassuk mindazt az értéket, amit Hargita, Kovászna és Maros megye magyarok lakta része képvisel. Több száz kiállító, több ezer termék és kulturális programok várják a fesztivál vendégeit.

A nagyszabású rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fontosnak tartja, hogy Székelyföldet, a Kárpát-medence egyik legszebb helyét minél több szállal kapcsolják Budapesthez, Magyarországhoz. Mint mondta, szükség van arra, hogy Székelyföld eljöjjön hozzánk és aztán mi is ellátogassunk Székelyföldre.

Az esemény védnöke, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a II. kerületben hagyománya van a határon túli kapcsolatok ápolásának.

– Tavaly nagy sikert aratott a Székely Ízek Vására elnevezésű rendezvény, fesztiváljainkon, művelődési házainkban bemutatkozhatnak a határon túli művészek – mondta, hozzátette, hogy a székelyföldi kapcsolatok első mérföldköve a Fény utcai piacon működő Székely Ízek Boltjának megnyitása volt. – Bízom benne, hogy egyre jobban megismerjük egymást és népszerűsítjük egymás termékeit, büszke vagyok arra, hogy tavaly megnyílt a Marczibányi Téri Művelődési Központban az Idea Könyvtér, ahol erdélyi magyar könyveket árusítanak. Ezt követően megköszönte a fesztivál díszvendégének, a Parajdi Sóbányának azt a kétezer sótéglát, amelyet ajándékba hozott. Ebből ezer téglát a Völgy utcai ökumenikus óvoda kap, a másik ezer téglát a Cseppkő Gyermekotthon kapja. Mindkét intézményben a kicsik egészségét elősegítő sószobát építenek belőle.

– Erdély és Székelyföld a világ egyik leghíresebb gasztronómiai területe, bízunk benne, hogy sikerül bemutatni azokat a különleges ételeket (például a bordás palacsintát) és italokat (például a vadgyümölcsökből készült pálinkákat, vagy a csíki sört), amelyek erre a területre jellemzőek – emelte ki Domokos István, aki megszervezte, hogy a székely árusok hazánkba érkezzenek. Elmondta még, hogy egy óriási üst érkezik Budapestre, és ebben akkora mennyiségű székelykáposztát főznek majd, amekkorát tudomása szerint itt még nem készítettek. Ez lesz az első nap díszebédje.

 

Hivatkozások:

Az erdélyi sóvidék a Székely Fesztivál kiemelt vendége – olvasható a hirado.hu oldalon

Székelyföld a Millenáris parkban – adta hírül a Magyar Hírlap 

Varga Mihály a Székely Fesztivál fővédnöke – olvasható a hír a kormany.hu portálon