Száz éve született Szabó Magda

106

A II. Kerületi Önkormányzat pódiumbeszélgetéssel, zenés összeállítással, Piros Ildikó színművész estjével, emlékkiállítással és filmvetítéssel emlékezett a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas írónőre.

Idén száz éve született Szabó Magda, a II. kerület díszpolgára, aki több mint 40 éven át Pasaréten élt.

Szeptember 23-án a II. Kerületi Önkormányzat teltház előtt emlékezett a Marczibányi Téri Művelődési Központban sokak kedvenc író- és költőnőjére, Szabó Magdára, aki a II. kerület díszpolgára volt. Az egész délután tartó programsorozat kezdetén a Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 3. osztálya Szabó Magda: Bárány Boldizsár című művéből adott elő részleteket, majd a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 10. T tehetséggondozó osztálya az Abigélből adott elő egy jelenetet.

Köszöntőt mondott Láng Zsolt polgármester, aki kiemelte, hogy az utókorra megkerülhetetlen életművet hagyó írónő kerületünkben élt és alkotott több mint négy évtizeden át. Szabó Magdát sokan ismerhettünk személyesen is, találkozhattunk vele Pasarét utcáin, akit nem csak a mi korosztályunk, de nagyszüleink, szüleink, és még a fiatalok, sőt a gyerekek is kedvelnek, szeretnek.

– A II. kerület 2003-ban választotta Szabó Magdát díszpolgárává. Nagyon sokan tudják, hogy Az ajtó című regénye kerületünkben, a Júlia utcában játszódik. A mára szimbólummá vált ajtó, amely mögött valaha Szeredás Emerenc élt, a mai napig áll Pasaréten. 2010-ben film készült Az ajtó-ból, a forgatási munkák egy része Pasaréten, a Lotz Károly utcában zajlott – emelte ki a polgármester.

Az eseményen részt vett Varga Mihály miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is.

A Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából rendezett délután Szalóczy Pál moderálása mellett pódiumbeszélgetéssel folytatódott: Kubik Anna, színművész, Tordai Hajnal jelmeztervező, Piros Ildikó színművész, valamint Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia és jogutódja részvételével, akik megosztották a közönséggel az írónővel történt személyes találkozásaik, tapasztalataik emlékét. A Budapesti Operettszínházban nagy sikerrel játszott Abigél című musicalből Vágó Bernadett (Vitay Georgina), Földes Tamás (Vitay tábornok) és Udvaros Dorottya (Horn Mici) adtak elő részleteket, felvillantva a regény fontosabb részleteit. Ezt követték részletek Piros Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas, érdemes művész Abigél című önálló estjéből, majd levetítették a Szabó Magda regényéből készült, Az ajtó című filmet, amelyet az Oscar-díjas Szabó István rendezett a szintén Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével.

A színpadon Szabó Magda műveivel kapcsolatos kvízkérdésekre is válaszolhattak a művelt olvasók, illetve az emeleti galériában Szabó Magda emlékkiállítást is megtekinthettek. A Jaffa és a Móra Kiadó könyvvásárán a Szabó Magda-életmű köteteiből 20%-os kedvezménnyel lehetett vásárolni a rendezvény ideje alatt. A fiatalabbakat pedig a Marczi játszóháza várta, ahol az ügyes kezeknek köszönhetően megelevenedett többek között Bárány Boldizsár is.

Szabó Magda 100. születésnapjára szinte az egész ország készül, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól Veszprémen át Debrecenig, ahol Szabó Magda Emlékmúzeumot alakítanak ki a Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban. A II. kerület különösen büszke lehet rá, hogy Szabó Magda köztünk élt és alkotott