Száz éve született a világhírű karmester

63

Születésének 100. évfordulója alkalmából állítatott emléktáblát a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar egykori világhírű karmesterének, Fricsay Ferencnek a Júlia utca 4. számú ház falán.

Az emlékezőket Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója köszöntötte. Ünnepi beszédében elfelejtett karmesternek nevezte a fiatalon elhunyt, különleges pályát bejáró muzsikust.

– Az I. világháború első napjaiban született, édesapja, Fricsay Richárd, Lehár Ferenc utódaként neves honvédkarmester volt – idézte fel Fricsay alakját Kovács Géza. 19 éves korában vehette át annak a Zeneakadémiának a diplomáját, amelynek értékét és szellemét Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó szabták meg.

Kovács Géza mesélt a szegedi évekről, ahol katonakarmesterként kezdte pályafutását, majd a szegedi opera és filharmónia vezetőjeként nagyszerű művészeket hozott a városba, és megtízszerezte bérleteseik számát. Fricsay emberségére jellemző, hogy nem volt hajlandó zsidó származású művészkollégáitól megválni, ezért 1944-ben a Gestapo letartóztatta. A felszabadulás után 1945 tavaszán ő vezényelte az elsőhivatalos hangversenyt Budapesten, a Székesfővárosi Zenekar, a mai Nemzeti Filharmonikusok élén. 1947-től kezdve Európa legjobb zenekarai keresték meg. Előbb a bécsi Staatsoper, később a berlini Städtische (Deutsche) Oper főzeneigazgatója lett, majd a Berlini Rádió (RIAS) Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, valamint a müncheni Staatsoper főzeneigazgatója volt.

Mindig is fontosnak tartotta a magyar zene pártolását, népszerűsítését. Felvételein máig érvényes Bartók-tolmácsolást hallhatunk, Luzernben Kodály szimfóniáját vezényelte.

– Hosszú betegség után, fiatalon hunyt el – zárta visszaemlékezését a főigazgató. Bartók szavaival:„Teli bőrönddel ment el”. Ki tudja, hány csodálatos előadás lett volna még pálcájában.

Az ünnepi beszédet követően Láng Zsolt polgármester és Kovács Géza leplezték le az emléktáblát, és helyezték el koszorúikat, miközben a Nemzeti Filharmonikusok művészei Mozart egyik nocturne-jét adták elő.

Hivatkozás:

A Magyar Nemzet honlapján megjelent cikk – Emléktáblát avattak Fricsay Ferenc emlékére