Szakrális hangverseny a Móricz gimnáziumban

77

A Móricz Zsigmond Gimnázium adott otthont a XVI. Musica Sacra Civitatis hangversenynek április 24-én. Ez alkalommal is kiváló karmesterek vezényletével hangzottak el a kórusművek.

Az első Musica Sacra koncertet tizenöt évvel ezelőtt, 2000. február 25-én tartották, s azóta minden évben megrendezik a II. kerületben működő egyházi kórusok seregszemléjét. Az eddigi hangversenyeken húsz kórus és több száz énekes mutatkozott be, a legfiatalabbak tíz év alattiak, az idősebbek többen nyolcvan év felettiek. A kórusok minden évben igen színvonalas műsorral készülnek, segítségükkel évszázadokat utazhatunk a zene szárnyán: a VII. században indult gregoriántól a XXI. század zenééig. Az idei koncertet, a rendezvény házigazdája, Láng Zsolt polgármester nyitotta meg, aki személyes hangú beszédében a közösség megtartó erejének fontosságát emelte ki.

Az első és egyben a legfiatalabb fellépő kórus most először szerepelt a Musica Sacra hangversenysorozatban, ők a Máriaremetei Bazilika gyermekei, a Földreszállt Angyalok Gyerekkar. Ezt követően a közönség meghallgathatta még a Schola in Gloriam Dei és az Újlaki Ifjúsági Gitáros Énekegyüttest, a Remetekertvárosi Szentlélek-templom Kórusát, az Újlaki Sarlós Boldogasszony Kórust, a Máriaremetei Werner Kórust, a Megmaradás Kórust, a Szent Antal Kórust, a Palló Imre Kórust, valamint az Irgalmasrendi kápolna Szkóláját. Az est legfelemelőbb élménye ez évben is az egyesített kórus fellépése volt.

A koncertsorozat rangját jelzi, hogy minden alkalommal kiváló karmesterek vezényletével hangzanak fel a kórusművek. Idén Dobszay Péter, a legfiatalabb karmester generáció kiemelkedő alakja dirigálta az egyesített kórust, amelyet Pálúr János, a számos díjjal elismert orgonaművész, a Zeneakadémia tanára kísért orgonán.