Startup Campus nyílt a Millenárison

130

Megújulásának újabb fontos állomásához érkezett a Millenáris Park: szeptember közepén hivatalosan is átadták Kelet-Közép-Európa legnagyobb közösségi irodáját, a Millenáris Startup Campust.

A D csarnokban kialakított helyszín a két hónapos tesztüzemet követően 180 munkaállomással, 24 irodával és tárgyalóval, szemináriumi termekkel és egy előadóteremmel várja az egykori Ganz-gyár területén a kreativitásra, innovációra nyitott vállalkozókat. A Millenáris Startup Campus egy hatalmas közösségi iroda, amelynek célja, hogy Magyarországon hiánypótló szellemi műhelyt hívjon életre, és a mai kor vállalkozó szellemű fejlesztői, kreatív cégei számára lehetőséget biztosítson a karrierépítésre, elindítsa őket a nemzetközi piacra lépés útján. Mint Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a két hónapos próbaüzem után a campus iránt nagy az érdeklődés, nemcsak magyar, de svéd és lengyel cégek is bejelentkeztek. Az intézmény telítettsége már 70 százalékos. 

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a szeptember 17-i átadáson arról beszélt, mennyire fontos, hogy lépést tartsunk a technikával, és új ötletekkel járuljunk hozzá a fejlődéshez. Ha Ganz Ábrahám saját szabadalmainak köszönhetően nem emelte volna Európa élvonalába a magyar nehézipart, ma nem állnánk itt a róla elnevezett gyár egykori területén. – Büszkék vagyunk arra, hogy a II. kerületben az évek során nem leromboltuk, hanem megőriztük és fel is újítottuk történelmi és kulturális értékeinket, többek között a Pannónia Filmstúdiót, a Klebelsberg-kastélyt vagy Gül Baba türbéjét, az egykori Ganz-gyár köré pedig felépült az első Orbán-kormány alatt 2001-ben a Millenáris. A környezet ugyan változhat, de a hely szelleme örök: magában hordozza a magyar találékonyságot, az innovációt és a technikai fejlődést. Ezért is lesz ez a helyszín – több mint 150 évvel a Ganz Művek alapítását követően – a folyamatosan megújuló és a korral haladó II. kerületben méltó helyszíne a régió legnagyobb közösségi irodájának, beteljesítve így Magyarország állandó fejlődését – emelte ki a II. kerület vezetője.

György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány célja Magyarországon az életminőség folyamatos javítása, amelyet az országban előállított hozzáadott érték növelésén keresztül tudnak elérni. Erre lehetőséget ad az is, ha a magyar kreativitást ösztönözzük arra, hogy abból innovációk és startupok keletkezzenek. A kormány 360 milliárd forintot költ a következő hét évben az innovációs ökoszisztéma és a startupkultúra építésére, illetve 600 milliárd forintot innovációra és kutatásfejlesztésre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a II–XII. kerület országgyűlési képviselője szerint ez a kerületi helyszín bölcsője lehet azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a magyar gazdaság fejlődéséhez hozzájárulhatnak. – A kerületnek ezen a helyszínén minden Ganz Ábrahám „startup vállalkozásával” kezdődött. A feladat, ami előttünk áll, ugyanaz, ami az ifjú Ganz Ábrahám előtt állt: újra meg kell tervezni, és ha lehet, akkor meg kell hódítani a jövőt. A Millenárison új, kreatív városnegyed születhet, amely sokak számára teszi lehetővé, hogy újat, hasznosat alkossanak. Ez a központ hozzájárulhat a vállalkozásbarát környezet megteremtéséhez, a magyar startupok kiépítéséhez, amelyek eredményei erősíteni fogják Budapestet, és elhelyezik a II. kerületet a startupvilág térképén – hangsúlyozta a miniszter. 

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II-III. kerület országgyűlési képviselője kiemelte: a campus létrehozásával a humán tőkének adnak ösztönzést, és a vállalkozások feltételeinek javulását segítik elő. Kiemelte: az ország és egész Európa előtt versenyképességi, demográfiai és biztonsági kihívások állnak. A versenyképességi kihívásban van még teendője az országnak. Az elmúlt években az ország növekedési pályára állt, a gazdasági növekedés dinamikus. Azonban, ha nem találnak új, innovációt, hatékonyságot növelő vállalkozásokat, akkor a növekedés hamarosan kifullad – mutatott rá. Elmondta, hogy a II. kerületben már megvalósult fejlesztések a bel-budai városközpont fejlődéséhez járultak hozzá, és a beruházások folytatódnak.

 

Hivatkozások:

Magyar Idők

ma.hu