St. Martin adott koncertet a templomkertben

68

Kilencedik évadát kezdte meg június 20-án a Templomkerti esték – Művészek a templomért elnevezésű kulturális jótékonysági rendezvénysorozat. Az első este St. Martin lépett fel.

Nyolc év és közel húszezer látogató. A Templomkerti esték programsorozat azonban ennél sokkal többet jelent a II. kerületi, és azon belül a pesthidegkúti közönségnek. 
– A 2013 januárjában elhunyt férjemmel, Bődey Sándorral kezdtük el szervezni a kulturális jótékonysági eseményt, hogy támogassuk a Máriaremetei Bazilika felújítási munkáit, és egyben tartalmas szórakozást nyújtsunk a városrészünkben élőknek – mondta el lapunknak Bődey Katalin főszervező. – A szervezésben segítségünkre van az esték háziasszonya, Schmitt Pálné Makray Katalin és a Kultúrkúria. Az évek során megannyi neves előadó fogadta el a meghívást első szóra, és nyújtott maradandó élményt a hallgatóságnak. Idén olyan előadókat invitáltunk Máriaremetére, akik eddig még nem léptek fel a varázslatos és meghitt hangulatú szabadtéri oltárnál.

Az első templomkerti estén – június 20-án – a hűvös idő miatt nem a szabadtéri oltárnál, hanem a bazilikában adott koncertet St. Martin előadóművész és zeneszerző. 

Legközelebb, július 19-én Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, majd augusztus 9-én a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, szeptember 20-án a Röpülj, páva!-győztes Berecz István néptáncos és a Bihari János Táncegyüttes lép fel Pesthidegkúton. A programsorozat az Omega együttes Oratórium-koncertjével zárul szeptember 27-én. 

– Évek óta prózai, zenés és táncos estéket szervezünk a templomkertbe, célunk, hogy az önkormányzat támogatásával szórakoztató és értékalapú élményben részesüljön a közönség – emelte ki Schmitt Pálné Makray Katalin szervező, aki egyben az esték háziasszonya is. – Az előadások továbbra is ingyenesek, ugyanakkor szívesen fogadjuk a felajánlásokat, amelyeket a templom céljaira fordítunk.

A jótékonysági előadások a sok éves hagyományoknak megfelelően 19 órakor kezdődnek, előtte 18 órakor minden alkalommal Esterházy László plébános tart szentmisét a bazilikában. Így lesz ez az évadzáró Omega-fellépés előtt is szeptember 27-én. A Kossuth-díjas együttes nemcsak Pesthidegkúton jár első alkalommal, hanem a látványos Oratórium című koncerttel is először szerepel a fővárosban.

– Nagy érdeklődéssel és izgalommal várjuk az első fővárosi bemutatónkat – hangsúlyozta Benkő László, az együttes vezetője. – A helyszín nagyon szép, és tökéletesen beleillik az Oratórium-koncertsorozatba: a vidéki állomásokon is főként templomokban lépünk, léptünk fel, így volt ez Mezőtúron és Marosvásárhelyen is. Az Oratórium ötlete akkor merült fel, amikor a bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált. A felújítás céljaira jótékonysági koncertet adtunk. Az Oratórium régi dalaink újragondolt gyűjteménye, amelyet a koncerten látványos elemekkel átszőve, kórussal és szimfonikus zenekarral kísérve adunk elő.