Sikerrel zárult a Széllkapu ötletpályázata

70

Kategóriánként több mint száz munkát zsűriztek a Margit körút 85-87. szám alatt található ingatlan hasznosítására kiírt ötletpályázaton. A díjakat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt polgármester adta át.

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014 januárjában ötletpályázatot írt ki a Margit körút–Kis Rókus utca–Fény utca–Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A lebontás előtt álló, volt gazdasági minisztériumi épület helyén létesítendő közpark funkcióira vonatkozó elképzeléseit bárki beküldhette, az építészek pedig külön kategóriában versenyeztek. Halmai Zoltán, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezetője a Millenárison március 3-án tartott, a díjazott pályaműveket bemutató kiállítás megnyitóján elmondta: a várakozásokat jelentősen meghaladó számú, kategóriánként 108, illetve 120 pályamű érkezett a február 24-i határidőig.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében a civil érdeklődés hangsúlyos megjelenését méltatta.

– A pályázat hosszú távú célja azt volt – tette hozzá Varga Mihály –, hogy az egykori ipari minisztérium helyén valódi közösségi tér jöjjön létre, amelynek kiinduló pontjai lehetnek a most beérkezett és díjazott ötletek.

Láng Zsolt polgármester beszédében arra is kitért, hogy a II. kerület több pontja is kormányzati támogatással újul meg a közel jövőben. A polgármester örömének adott hangot, hogy a Millenáris Széllkapu Kft. újfajta módon, a lakosok és az építész-szakma bevonásával indította el a terület funkcióváltását. Láng Zsolt úgy véli, hogy ennek a szemléletmódnak is köszönhetően a környéken élők számára pozitív módon változik a terület.

A beérkezett pályaműveket elbíráló bizottságban a II. kerületet Dankó Virág alpolgármester, az építész-szakmát pedig Turányi Gábor egyetemi tanár képviselte, a bizottság elnöke Incze Zsolt, a Millenáris Kft. ügyvezetője volt. A zsűri 23 munkát talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek. A pénzdíjakat és elismerő okleveleket a nyertes pályázóknak Láng Zsolt és Varga Mihály adta át.

– Számos eredeti ötletet kaptunk – mondta Halmai Zoltán –, amelyek megvalósíthatóságán komolyan el kell majd gondolkoznunk, végleges döntés a fejlesztés irányáról csak később, valamennyi szempont mérlegelése után születhet.

A díjazott pályaműveket bemutató kiállítás március 4-től április 30-ig naponta 10 és 18 óra között látogatható a Millenáris Teátrumban (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16–20.) Bővebb információ: www.szellkapu.hu

Hivatkozások:

Az MTV Híradójának honlapján közzétett cikk – Megmozgatta a civileket a Millenáris Széllkapu pályázat

Az inforadio.hu portálon olvasható hír: Millenáris Széllkapu –  a zsűrit is meglepte a pályázatok száma

A kormany.hu honlapon 2014. március 3-án megjelent hír

Az index.hu portálon olvasható cikk