Romek Strzałkowskira emlékeztünk

84

Mansfeld Péter egykori iskolájának, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületének falán avattak emléktáblát Romek Strzałkowskinak, az 1956. június 28-i poznańi sortűz 13 éves áldozatának.

Az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága idén, a magyar-lengyel szolidaritás évében, az 1956-os poznańi és magyarországi forradalom 60. évfordulóján állított emléktáblát Romek Strzałkowskinak, a 13 éves lengyel diáknak, aki a „poznańi csütörtök” megmozdulásaiban vesztette életét, halálát a karhatalom golyója okozta.

A táblát a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületén avatták május 5-én. Az intézmény volt az egykori iskolája a lengyel ifjú magyar sorstársának, Mansfeld Péternek, aki a forradalom idején még csak 15 éves volt, és a Széna téri felkelők csoportjában vett részt az eseményekben, majd 1958-ban halálra ítélték, és 1959. március 21-én, néhány nappal 18. születésnapját követően kivégezték. A két fiú emléktáblája most egymás mellett áll.
A kommunizmus ifjú áldozatainak, Romek Strzałkowskinak és Mansfeld Péternek az emlékét Poznańban tábla és utcanév őrzi.

Az eseményre ellátogatott és beszédet mondott Marek Tadeusz Kuchciński, a lengyel Szejm és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

 

 

A megjelenteket Makovecz Éva, a Csik Ferenc iskola igazgatója köszöntötte. A megemlékezésen részt vett többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő. A II. kerületi Önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester helyezett el koszorút az emléktábláknál. A táblaavatásra eljött Mansfeld László, Mansfeld Péter testvére is.

A műsorban közreműködtek a Csik Ferenc iskola és a Budapesti Lengyel Iskola diákjai.