Rendhagyó születésnap a Kultúrkúriában

57

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző május 30-án töltötte be 60. életévét. A kerek jubileum előtt néhány nappal, május 24-én a hidegkútiak köszöntötték fel Kocsist a Kultúrkúriában.

A meghitt hangulatú eseményért köszönet illeti a Nemzeti Filharmonikusokból szerveződött Grazioso Zeneszalont és vezetőjét, Detvay M. Marcella hegedűművészt. Kocsis Zoltánnak a II. Kerületi Önkormányzat nevében Láng Zsolt polgármester gratulált, külön megköszönve, hogy Pesthidegkút zenei életében is szerepet vállalt. A rendhagyó születésnapon muzsikustársai köszöntötték Kocsis Zoltánt – rengeteg szeretettel, kedvességgel és humorral.

Először Saint-Exupéry A kis herceg című művéből hangzott el, aztán a zeneszalon törzsközönsége nevében egy zongoraalakú csokoládétortát kapott az ünnepelt, amelyet a Frer cukrászda készített erre az alkalomra. A rendhagyó koncerten Kocsis Zoltán is zongorához ült: Schubert egyik Impromptu-jét adta elő, majd Ravel Lúdanyó meséit játszotta el Hauser Adrienne-nel.
A szünet után is folytatódott az ajándék-zenék sora: a fúvósokat egy vonósnégyes követte, amely Mozart Kis éji zenéje kapcsán idézte meg a zenetörténet nagyjait. Az est fénypontjaként Vittorio Monti Csárdását adták elő a zenészek, egymást parodizálva. Az ünnepelt és a közönség egyaránt nevetett. Az ünneplők között ott volt Juhász Előd is, aki nemrég jelentetett meg egy portrékötetet Kocsis Zoltánról. Eljött továbbá Érdi Tamás, aki szép szavakkal köszöntötte fel a XX. századi magyar zenei élet egyik legnagyobb művészét, Kocsis Zoltánt.