Rendészeti központ épül Pesthidegkúton

65

Tavasztól 24 órás ügyeletet tartanak a rendőrök, a városrendészek és a polgárőrök a Rezeda utcában 40 milliós önkormányzati forrásból épülő Hidegkúti Rendészeti Központban. Pesthidegkúton térfigyelő rendszer is épül.

Jelentősen javulhat a pesthidegkútiak biztonságérzete és ténylegesen csökkenhet a bűncselekmények és szabálysértések száma, ha felépül a Hidegkúti Rendészeti Központ. A Rezeda utca 10. alatt már javában zajlanak az önkormányzati helyiség felújítási és átalakításai munkálatai, hiszen a központban tavasztól már a rendőrség, a Városrendészet és a polgárőrség munkatársai látnak el ügyeletet a nap 24 órájában.

Már régóta megfogalmazódott az igény arra, hogy Pesthidegkúton legyen egy olyan helyiség, ahol a szervezetek szolgálatot ellátó tagjai folyamatos ügyeletet láthatnak el és ahonnan sokkal hamarább a hidegkúti helyszínekre érhetnek a járőrök. Az önkormányzat vezetése ennél tovább lépett és egy egész házat és telket ajánlott fel a közbiztonság javítása érdekében. A II. kerület tulajdonában lévő – a rendészeti központ céljaira kijelölt – épületet korábban bérlők lakták, de az évek során jelentősen leromlott a ház állaga.

A 140 négyzetméteres épület felújítási munkálatait november 23-án közösen tekintette meg Láng Zsolt polgármester és Tóth Tamás, budapesti rendőrfőkapitány. 
– Pesthidegkút 17 ezer lakosával egy szinte különálló településrészt képez a II. kerületen belül, az itt élők ellátását ennek figyelembe vételével kell megoldani. – emelete ki Láng Zsolt polgármester a helyszíni bejáráson. – Az önkormányzat tavaly tavasszal mentőállomást épített az itt lakók jobb ellátása érdekében, a bázis azóta az egyik legjobban kihasznált mentőállomás a fővárosban. Ehhez hasonlóan kíván az önkormányzat a pesthidegkútiak közbiztonságáról gondoskodni, ezért építi meg a Hidegkúti Rendészeti Központot, ahol kerületi rendőrkapitányság, a Városrendészet közterület-felügyelői és a helyi polgárőr szervezetek tagjai látnak majd el 24 órás szolgálatot.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Pesthidegkút közbiztonsági mutatói a fővárosi átlaghoz képest jók, de néha úgy érezhetik a lakók, hogy ezen még lehet javítani.
– Főként a reagálási idő csökkentése miatt fontos az önálló központ megépítése, de itt kap helyet a hidegkúti térfigyelő hálózat irányítóterme is. Régi igényt teljesítünk Pesthidegkúton azzal, hogy elkezdjük kiépíteni a kamerarendszert. Láng Zsolt hozzáfűzte: elsőként a végállomás környékén, a Bánffy György Emlékparkban, a Máriaremetei bazilika parkjában és a régi végállomás területén szerelnek fel kamerákat, amelyek képét a központban állandóan nézik az ügyeletesek. Amennyiben szükséges, azonnal riasztják a járőröket.

A kerület szándéka, hogy a rendszert folyamatosan továbbfejlesszék. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a családi házas övezetre jellemző lakásbetörések és besurranásos bűncselekmények számának visszaszorulását várják a rendészeti központ átadásától.
A kirendeltség révén ugyanakkor nem csupán idő-és térbeli közelségbe kerül rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség, hanem a kerület vezetésének szándéka szerint a gondoskodást is jobban érzik majd az itt élők.

Ezt erősítette meg Tóth Tamás, budapesti rendőrfőkapitány, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a BRFK és II. kerületi önkormányzat közötti együttműködési megállapodása hozzájárul ahhoz, hogy az itt lakók életében pozitív változást hozzon majd az avatástól számított néhány hónap. 
– Az állandó rendőri, közterület-felügyelői és a polgárőri jelenlét kiegészülve a térfigyelő kamerák bűnmegelőző szerepével hamar bizonyítja, hogy a központ létjogosultságát és az önkormányzat gondoskodását. Fontos szempont az is, hogy a három szervezet közös épületben kap helyet. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a II. kerület közbiztonságáért dolgozó munkatársak jobban megismerhetik egymást, és javul az információáramlás.
A rendőrfőkapitány példaként említette: ha valamelyik kolléga intézkedik, nem kell majd a jelentés megírása miatt tíz kilométert autóznia, ami miatt a feladatellátás szenvedhet csorbát. A központnak hála, a rendőrök többet lehetnek Pesthidegkút utcáin.

A Hidegkúti Rendészeti Központban kapnak helyet a körzeti megbízottak és lehetőség lesz arra, hogy a lakóknak tájékoztatókat, vagy közbiztonsági előadásokat tarthassanak, ami új fejezetet nyithat a lakosság és a rendőrség kapcsolatában. Az itt élőknek ráadásul nem kell egy-egy feljelentés, vagy bejelentés miatt a Rómer Flóris utcai rendőrkapitányságra menniük, hanem helyben is intézhetnek ügyeket. A központban állandó Városrendészeti ügyfélszolgálat működik majd, így könnyebb lesz a tájékoztatás, a közterület-foglalási, valamint a szabálysértési ügyek intézése Pesthidegkúton. A központ gyalogosan pár percre van a hidegkúti villamos- és buszvégállomástól, de a szolgálati járműveknek és az ügyfelek számára egyaránt parkolóhelyeket alakítanak ki. Az épület átalakítása, szigetelése és felszerelése, valamint a térfigyelő rendszer kiépítése mintegy 40 millió forintba kerül. Ezt teljes egészében az önkormányzat állja.

 

Hivatkozások:

A Hír TV tudósítása a pesthidegkúti önálló rendészeti kirendeltség bejárásáról

A hidegkúti rendészeti kirendeltségről megjelenő hír a Magyar Nemzet Online portálon

A Fidesz honlapján megjelenő hír a hidegkúti önálló rendészeti kirendeltség bejárásáról

Az MTV Híradó híre – „Rendészeti központ lesz Pesthidegkúton” címmel