Példaértékű életművek elismerése

59

Perényi Miklós gordonkaművészt díszpolgári, Horváth Sándor színművészt posztumusz díszpolgári címmel, dr. Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét és dr. Tahy Ádámot, a Szent Ferenc Kórház főorvosát II. Kerületért Emlékéremmel tüntették ki.

Négy egyedülálló életutat bejáró személy munkásságát ismerte el a II. Kerületi Önkormányzat idén odaítélt díjaival: Perényi Miklós gordonkaművészt díszpolgári, Horváth Sándor színművészt posztumusz díszpolgári címmel, míg dr. Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét és dr. Tahy Ádámot, a Budapesti Szent Ferenc Kórház kardiológus főorvosát II. Kerületért Emlékéremmel tüntették ki.

A Kerület Napján, június 21-én a Marczibányi Téri Művelődési Központ volt a helyszíne a díjátadó ünnepségnek, amelyen az elismeréseket Láng Zsolt polgármester adta át a kitüntetetteknek. Az eseményen fellépett a Duna Művészegyüttes, Ránki Fülöp és Radnóti Róza, Nemcsák Károly, valamint Perényi Eszter és Perényi Benjámin.

 

Perényi Miklós

gordonkaművész

a II. kerület díszpolgára

A II. kerület díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat Perényi Miklóst, a magyar és nemzetközi zenei élet kiemelkedő művészét, a világszerte ismert és elismert kétszeres Kossuth-díjas csellistát. A művész tökéletesre csiszolt technikával játssza korokon átívelő repertoárjának darabjait, pedagógusnak pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként közel negyven éve oktatja a felnövekvő muzsikus nemzedékeket. A zeneszerző tökéletesen megformált műveivel a kortárs magyar zeneirodalom kiteljesedését szolgálja. A kétszeres Kossuth-díjas, valamint Liszt Ferenc-, Prima Primissima-díjas, valamint érdemes és kiváló művész szerteágazó művészeti tevékenysége mellett őszinte kíváncsisággal figyeli és kutatja lakóhelyének történelmét és titkait.

Horváth Sándor

Jászai Mari-díjas színművész

a II. kerület posztumusz díszpolgára

A II. kerület posztumusz díszpolgári címével az önkormányzat a tavaly decemberben elhunyt nagyszerű Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész, Horváth Sándor életművét ismerte el. Horváth Sándor − számos film-, tv-játék és színpadi szerep megformálása mellett − közéleti feladatokat is ellátott: a rendszerváltozást követően, 1990 és 1998 között a II. kerület önkormányzati képviselője volt. Horváth Sándor 1970-től a József Attila Színházban játszott nyugdíjba vonulásáig. Horváth Sándor a magyar filmtörténetbe is beírta a nevét, több mint 40 alkotás őrzi játékát. Szerepelt a XX. század legjelentősebb alkotásaiban: a Szindbádban, Az ötödik pecsétben és az Árvácskában is. Ezenkívül számos tv-játékban és -sorozatban is feltűnt. A díjat Láng Zsolt polgármestertől a művész özvegye, Szekeres Ilona, valamint gyermekei, Rutkainé Horváth Ilona és Horváth Máté vették át.

Dr. Tahy Ádám

kardiológus főorvosnak

II. Kerületért Emlékérem

A II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgárok javaslata alapján ez évben dr. Tahy Ádám kardiológus főorvosnak adományozta a II. Kerületért Emlékérmet. A Budapesti Szent Ferenc Kórház Kardiológiai Ambulanciája főorvosa közel fél évszázados gyógyító tevékenységével nemcsak a II. kerületben, hanem országosan és nemzetközi viszonylatban is elismerést szerzett. Sok ezer szív- és tüdőbeteg gyógyított, visszaadta önbizalmukat, hitüket. Elindította Magyarországon a szívbetegek intézeti és ambuláns orvosi rehabilitációját, és megszervezte az ezzel foglalkozó tudományos kutatást és oktatást. A dohányzás elleni küzdelem egyik elindítója Magyarországon.

Dr. Halzl József

a Rákóczi Szövetség elnöke

II. Kerületért Emlékérem

Dr. Halzl József nemcsak II. kerületi polgárként, hanem a határokon átívelő tevékenységet folytató Rákóczi Szövetség vezetőjeként ösztöndíjprogrammal, a történelmi Magyarország területeire szervezett tanulmányutakkal elkötelezetten támogatja a határon túl élő magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmet és vállalta fel az asszimiláció elleni harcot. A II. Kerületi Önkormányzat elismerése ugyanakkor szól a hat évtizede a II. kerületben lakó mérnöknek és energetikai szakembernek, aki eredeti szakmájában, majd rendszerváltó szakpolitikusként is maradandó életművet alkotott és folyamatosan dolgozik az egész magyarság szellemi és kulturális értékeinek megóvásáért, megismertetéséért.