Pártjukat elhagyó polgármester-jelöltek

115

Salgótarján érdekei helyett személyi, hatalmi törekvések érvényesültek az utóbbi hónapokban – így indokolta döntését Puszta Béla, aki tizenkét éve áll a város élén az MSZP jelöltjeként. A polgármester úgy érezte, először a pártból, majd a közéletből próbálták kiszorítani egykori párttársai. Mint mondta, független jelöltként most a választópolgárokra bízza politikai jövőjét.

Hasonló helyzet Óbudán is, ahol a főváros élére kívánkozó Tarlós István székéért folyik a harc. Itt az SZDSZ-es alpolgármester döntött úgy, kilép pártjából, és függetlenként méretteti meg magát. Csire János azért határozott így, mert saját pártja bár nem ért egyet a szocialista partner által favorizált, egykor elhárítóként dolgozó Pető György jelölésével, mégsem állít Csire személyében ellenjelöltet.
A két szervezet a saját érdekét fontosabbnak tartotta az én meglátásom szerint, mint a kerület érdekét, és ezért döntöttem így – nyilatkozta Csire János, független polgármesterjelölt.
Egyre színesebb a paletta
Ami az ellenzéki pártokat illeti, Budapesten az I. és a II. kerületben a Fideszes Nagy Gábor Tamás és Láng Zsolt győzelmi esélyeit csökkenti az MDF-es ellenfél. Ugyanakkor például Egerben a Jobbik is felsorakozott az ellenzék mögé, Budapest XVI. kerületében pedig még színesebb a paletta, a Fidesz, a KDNP, az MDF, a MIÉP, a Fidelitas, a Vállalkozók Pártja és a Kisgazda Polgári Egyesület kötött szövetséget.
Ugye két párt ebből kimarad, az MSZP és az SZDSZ, hisz ők bizonyíthattak az elmúlt nyolc évben, és nem sikerült nekik – mondta Kovács Péter, polgármesterjelölt.
Nem szabad összekeverni a nagypolitikát a helyi politikával. Mert abban már lehetnek eltérések, de helyben minden lényeges kérdésben egyetértünk – közölte Zsinka László, a MIÉP fővárosi frakcióvezetője.