Parkolójegy-hamisítókat fogtak a kerületben

68

A mozgáskorlátozottak parkolási engedélyével visszaélő autósokat lepleztek le a II. kerületi rendőrök és a Városrendészet elmúlt hetekben tartott közös akciójában. A rokkantkártyákat jogtalanul használók kiszűrésére indított akciót a Budapesti Rendőr-főkapitányság májusban, ehhez csatlakozott kerületi kapitányság és a II. kerületi önkormányzat. Három hét alatt 23 esetben kezdeményeztek eljárást mozgáskorlátozott-igazolvány jogosulatlan használatának gyanújával. A lebukott sofőrökkel szemben közokirat hamisítás miatt indult eljárás. Külön érdekesség, hogy az önkormányzat parkolási ellenőrei időközben parkolójegy-hamisítók nyomára bukkant. Az akcióról és a jegyhamisítók leleplezéséről tartott sajtótájékoztatót Láng Zsolt polgármester, Seres Ernő őrnagy, a II. kerületi Rendőrkapitányság megbízott vezetője, valamint Andor Csaba, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) fejlesztési referense.

– A II. kerületi Önkormányzat 2011. március 21-től saját maga végzi a kerületi parkolás-üzemeltetési feladatokat, az eddigi tapasztalatok alapján a kerületi parkolóőrök a korábbiaknál hatékonyabban dolgoznak, ennek is köszönhetően az elmúlt hetekben felfigyeltek a Zivatar utcában azokra a parkoló gépkocsikra, melyekben első ránézésre az eredetivel azonos, de mégis gyanús parkolójegyek igazolták a fizetés tényét – hangsúlyozta Láng Zsolt polgármester. – A parkolóőrök szakmai képzettségének és figyelmének köszönhetően hamar megállapították, hogy az eredetihez megszólalásig hasonlító parkolójegyek nem az önkormányzat üzemeltetésében lévő automatákból származnak. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda munkatársaként dolgoznak a kerületi parkolási ellenőrök, akik így közfeladatot ellátó személyként léphetnek fel a gépjárművek ellenőrzésekor.

Láng Zsolt kiemelte: a mozgáskorlátozottak igazolványának ellenőrzését célzó májusi akció sikeresen zárult. A razzia célja nem az volt, hogy egy-egy sofőr ellen eljárást kezdeményezzen a rendőrség, hanem csökkenjen a visszaélések száma. A II. kerületben leggyakrabban a Fény utca és a közeli bevásárlóközpont környékén használják jogtalanul a parkolási engedélyt. Az akciósorozat kezdete után két héttel a II. kerületi városrendészek ismét felmérték, hogy hányan parkolnak a fizetőövezetekben mozgáskorlátozott-igazolvánnyal. Jelentős csökkenés mutatkozott a korábbi adatokhoz képest: a Széna tér környékén felére esett vissza a rokkantkártyát használók száma – mondta Láng Zsolt.

Az akcióban a Városrendészet munkatársai és a rendőrség együttműködése hozta meg az eredményt. Ugyanúgy, mint a parkolójegy-hamisítók esetében. A sajtótájékoztatón Seres Ernő őrnagy elmondta, hogy a közös munka felderítéssel kezdődött. Hamar nyomára jutottak annak a három személynek, akik számítógép segítségével hamisítottak parkolójegyeket. Az elkövetők vallomást tettek, amelyből kiderült, hogy évek óta, más kerületekben is használták az otthon lemásolt, és előre ledátumozott parkolójegyeket. Ellenük magánokirat-hamisítás és csalás vétsége, illetve bűntette miatt kezdeményeztek eljárást a II. kerületi rendőrök.

A II. kerület és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol. Andor Csaba, a MEREK képviselője a közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a mozgáskorlátozottaknak sok kellemetlenséget okoznak a kártyával visszaélők. A legalapvetőbb ok, hogy a foglalt parkolókban nehezen találnak parkolóhelyet, ugyanakkor autóikból rendszeresen kilopják a hosszú utánjárással pótolható okiratot, hiszen komoly feketepiaca van az engedélyeknek. Évente akár több százezer forintnyi parkolási díjat spórolnak meg a visszaélők. Andor Csaba hangsúlyozta: sok mozgássérült érzi úgy, hogy a csalók miatt őket is megbélyegzik, hiszen a közvélemény szemében szinte mindenki csaló, akinek ingyenes parkolásra jogosító kártyája van. A MEREK képviselője azt is elmondta, hogy a visszaéléseket morális kérdésként kell kezelni, mert melegágya a mozgásukban korlátozott személyek kirekesztésének.

A II. kerületi Rendőrkapitányság az önkormányzat segítségével, annak városrendészetével szorosan együttműködve tovább folytatja az akciót, hiszen a végső cél az, hogy megszűnjenek a visszaélések. A Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda közterület-felügyelői és parkolóőrei ezután is azonnal értesítik a rendőrkapitányság munkatársait, ha gyanús esetet észlelnek.

 

Hivatkozások:

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/06/03/16/Uzletemberek_is_vettek_a_hamisitott_parkolojegyekbol__videoval.aspx

http://tv2.hu/tenyek/video/parkolojegyet-hamisitottak-tenyek-riport

http://atv.hu/cikk/20110603_2_eve_csaltak_parkolojegy_hamisito_banda_bukott_le_budapesten_video

http://www.rtlklub.hu/most/21781_hirado_fertozes_-_jarvany_nem_de_megbetegedesek_magyarorszag

http://index.hu/belfold/budapest/2011/06/03/parkolojegy-hamisito_bandat_fogtak/

http://hvg.hu/itthon/20110603_hamisito_banda_parkolojegy#utm