Önzetlenség-díj a II. kerületi segítségért

70

Palócföldön immár negyedik éve tartanak megyenapot a magyar történelemben fontos szerepet játszó 1705-ös szécsényi országgyűlés tiszteletére szeptember második felében. Idén szeptember 18-ára Bátonyterenyére hívták a nógrádiakat, ahol változatos programokkal és kihelyezett üléssel ünnepelt a Nógrád Megyei Közgyűlés. A rendkívüli alkalomra meghívást kapott kerületünk polgármestere is. Önzetlenség-díjjal ismerték el a tavaszi-nyári árvizek miatt kialakult katasztrófahelyzetben nyújtott segítségét, amellyel élére állt és megszervezte a II. kerületi polgárok adománygyűjtő akcióját.

Becsó Zsolt elmondta, hogy Láng Zsolt és a második kerületiek elsőként ajánlották fel segítségüket, amelyért mind a mai napig nagyon hálás egész Nógrád megye.

– A kora nyári áradások károsultjainak megsegítésére tett felhívásunkra elsőként a II. kerület és annak polgármestere jelentkezett. Nagyon sok adomány érkezett az ország – és mondhatom – a világ minden tájáról, de a legtöbb a II. kerületből került hozzánk: több millió forint és 12 tonnányi tárgyi felajánlás. Ezt a különleges figyelmet szerettük volna megköszönni Láng Zsolt polgármester úrnak és minden adakozó II. kerületinek, mert nagyszerű példával szolgáltak szolidaritásból.

Nógrád megye Önzetlenség-díjának átvételekor Láng Zsolt elmondta, hogy örül, hogy részese lehetett a Palócország bajbajutott lakóinak megsegítésében:

– Az áradások kezdetével szinte egy időben keresték meg önkormányzatunkat kerületi polgárok, hogy szervezzük meg a segítségnyújtást. Mi akkor úgy gondoltuk: talán nagyobb lesz adakozó kedv, ha nyomon tudjuk követni a felajánlások útját. A kerületi adományok jelentős része az egyik legnagyobb kárt elszenvedett településre, Ecsegre érkezett.

A díj, amit ma átvehettem – mondta végezetül a polgármester – elsősorban a II. kerületieket illeti, és ismét szeretném megköszönni az adományokat, amelyekkel a bajbajutottakon segítettek.

A polgármester a köszönetnyilvánítás alkalmával megemlítette az is, hogy a II. kerületben nem ő az egyetlen, aki már Nógrád megye Önzetlenség-díjával büszkélkedhet:

– Egy éve szolgál a pasaréti ferences plébánián Lendvai Zalán, aki 2009-ben még szécsényi plébánosként vehette át ugyanezt a megtisztelő kitüntetést.

 

 

Hivatkozások:

http://www.nograd24.hu/hinnunkkellhogynogradbanisjavulnakazeletkorulmenyek+%C3%96nzetlens%C3%A9g-d%C3%ADj&cd=4&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

 http://www.nport.hu/nograd/kozelet/unnepi-sokadalom-a-megyenapon-328746