Önkormányzatok: az eladósodás egy ördögi körbe kerülés

85
A hazai önkormányzatok közel kétharmada, csaknem kétezer település sodródott a csőd szélére – állítja Vígvári András, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanácsosa, aki szerint a pénzhiánnyal küzdő települések hitelekkel és kötvénykibocsátásokkal próbálják működési költségeiket fedezni. A közgazdász szerint ennek túl nagy a kockázata, mivel a felvett kölcsönök jó részét nem fejlesztésre, hanem a mindennapi fenntartási kiadásokra fordítják, vagyis könnyen ördögi körbe kerülhetnek a jövőjüket elzálogosító önkormányzatok. Az ÁSZ megállapítása szerint jelenleg több mint 700 milliárd forintra rúg a szektor teljes hitelállománya, s ebben nem szerepelnek a részben önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezetek tartozásai.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy az idei évre a Pénzügyminisztérium az egész államháztartásra 1087 milliárd forintnyi hiánnyal számolt – az önkormányzatok nélkül. A települések tartozásállományának statisztikai kiiktatása azonban szakemberek szerint könnyen a konvergenciaprogram végét jelentheti, a kötvénykibocsátásokkal türelmi időt nyert településeknél ugyanis a csőd tényleg csak idő kérdése lehet. A május elsejéig önkormányzati és területfejlesztési miniszterként tevékenykedő Bajnai Gordon szerint rossz megoldás a kötvénykibocsátás, de a településvezetőkkel szemben azt állítja, hogy a kialakult helyzetért nem a kormány a felelős. Mindezt azonban cáfolni látszik, hogy a működési gondok a legtehetősebbek közé számító Rózsadombtól kezdve egészen a legkisebb falut is szinte egyformán érintik.

– Csak jelentős leépítésekkel, erőteljes racionalizálással és közel egyéves munkával sikerült annyira kordában tartani az idei költségvetésünket, hogy a központi források leszűkítése miatt ne kelljen a kötvénykibocsátás eszközéhez folyamodnunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt. A budapesti második kerület polgármestere hangsúlyozta: a forráselvonást jól mutatja, hogy a kerület lakosai által befizetett 44 milliárd forintnyi személyi jövedelemadóból mindössze egyetlen milliárd került vissza az önkormányzathoz szabad felhasználás formájában. Az eladósodás egy ördögi körbe kerülést jelent, s nyilvánvalóan a legszegényebb településeket érinti – tette hozzá. Az uniós pályázatokkal kapcsolatban Láng megjegyezte, hogy a rég várt pályázatok közül szinte alig került valami kiírásra, így a felvett kötvényekből származó jövedelem jórészt működési költségeket fedez.

(Részletek a Magyar Nemzet 2008. május 9-i számában.)