Olcsóbb és karcsúbb önkormányzat a kerület élén

126
Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy korrekt, a választási eredményeket figyelembe vevő, az önkormányzat nyugodt és kiegyensúlyozott működését biztosító megegyezésre törekedtek:
Havonta 3,5 millió éves szinten közel negyvenmillió forinttal kerül kevesebbe az önkormányzat működtetése az adófizetőknek – mondta Láng Zsolt. – Ennyi egy kerületi óvoda alkalmazottainak egyévi fizetése. De kevesebb lesz a papírmunka, a hivatalt is kevésbé terheli le az új bizottsági felállás. Célom amellett, hogy olcsóbb szerkezetet alakítsunk ki, az volt, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszumot kössünk. Ajánlatunkat az ellenzéki pártok korrektnek és szinte azonnal elfogadhatónak tartották. Az október 1-jei választások eredményeként a Fidesz–KDNP-frakció stabil többséget szerzett a testületben, ezért nem kellett politikai alkut kötnünk más pártokkal, illetve szervezetekkel. A mai önkormányzati rendszerben meglátásom szerint túl sok az alpolgármester, hiszen nagyon sokszor kapja meg ezt a funkciót egy politikus úgy, hogy valódi tartalma nincs a megbízatásának. A következő négy évben egyetlen helyettes segít nekem az önkormányzat irányításában. Dankó Virág tájékozott, széles látókörű ember, akivel öt éve zökkenőmentesen és hatékonyan dolgozunk együtt.
 
Tíz bizottság helyett nyolcat (megszűnt a jogi, a Vagyonnyilat-kozatokkal kapcsolatos Bizottság pedig beolvadt a Pénzügyi Bizottságba) alkotott az új testület. Kisebbek a bizottságok, ötbe öt, háromba pedig nyolc tagot választottak. A választási eredményeket figyelembe véve az öttagú bizottságokban három Fidesz–KDNP- és kettő baloldali tag kapott helyet, míg a nyolctagúakban öt-három a jobb- és daloldaliak aránya. Kevesebb lesz a tanácsnokok száma is, az eddigi nyolc helyett csupán három képviselő kapott részfeladatok koordinálására megbízást. Ernyey László egyházügyi, Varga Előd Bendegúz közbiztonsági tanácsnoka lett az önkormányzatnak, míg Hutiray Gyulát a főváros kerületi küldöttévé választották.
Sok találgatást lehetett hallani az alpolgármester vagy alpolgármesterek személyét illetően. Az október 26-i ülés erre vonatkozó előterjesztése beleilleszkedett a polgármester általános, olcsóbban és egyszerűbben működtetett önkormányzati koncepciójába, hiszen egy helyettes megszavazását kérte csak a testülettől. Dankó Virág alpolgármesteri kinevezéséről titkos szavazással döntöttek a képviselők (27 igen 1 nem ellenében).
AZ ELLENZÉKI PÁRTOK VEZETŐI korrektnek és méltányosnak tartják a bizottsági helyek elosztásának most kialakult rendszerét. Koncz Imre (SZDSZ) és Molnár Zsolt (MSZP) egyetértettek abban, hogy a Láng Zsolt polgármester által kezdeményezett tárgyalásokat végig a korrekt hangnem és a mihamarabbi megegyezési szándék vezérelte.
A bizottságokban és az önkormányzati gazdasági szervezetek felügyelő-bizottságaiban összességében a választási eredményeknek megfelelő szinten és arányban képviselteti magát az MSZP – mondta Molnár Zsolt képviselő, a párt kerületi elnöke. – Jóllehet, az önkormányzat működési szabályzata szerint a Pesthidegkúton lakó, vagy az ott megválasztott képviselők lehetnek a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat rendes tagjai, mégsem tartom szerencsésnek, hogy az MSZP-nek így nem lett képviselője Hidegkúton. A polgármester által javasolt alpolgármester személyével egyetértünk, és bizalmat szavaztunk Dankó Virágnak, egyben előremutatónak tartjuk, hogy a Fidesz–KDNP-frakció nem él vissza többségével, és a struktúra kialakításánál a kerületiek választáson kinyilvánított véleményét tartotta szem előtt.

Koncz Imre a szabad demokrata képviselőcsoport vezetője teljes mértékben elégedett a megegyezéssel.
– Láng Zsolt olyan tervezetet tett elénk, ami arányiban teljesen tükrözte a választási eredményeket. Nagyon egyetértettünk azzal is, hogy olcsóbb és jobban szervezett önkormányzati struktúrát alakítottunk ki szintén a polgármester úr javaslatára. Támogattuk azt is, hogy a kerület irányításában csak egy alpolgármester vegyen részt, hasonlóan, mint az 1994–1998-ig tartó ciklusban, amikor is láthattuk, hogy az ügyeket jól kézben tartó, felkészült polgármester irányításával is jól működtethető a kerület – tette hozzá Koncz Imre.