Nyomot hagyott, maradandót alkotott

94

Emléktáblát avattak Kubinyi Anna, Kossuth- és Prima Primissima díjas textilművész tiszteletére, a művész halálának második évfordulóján március 27-én. A táblát Láng Zsolt a II. kerület polgármestere és Kubinyi Adrienn leplezte le.

Kubinyi Anna lánya, Adrienn szerint a kőbe vésett emléktáblák üzenethordozók, felhívják a figyelmet arra, hogy „itt valaki nyomot hagyott, valami maradandót alkotott”. Hozzátette, édesanyja is nyomott hagyott a Kút utcai házon, az otthonukon, s nyomott hagyott maga után a nagyvilágban művészetével.

– Felhívta a figyelmet a természet hatalmas alkotó erőire, melyek mellett az egyéni élet problémái eltörpülnek, rámutatott a gyökerek, az identitás fontosságára, amely lehetővé teszi az egyéni életek biztonságát és a közösségek virágzását – mondta. Megjegyezte továbbá, hogy édesanyja közel hozta az emberekhez az erdélyi székelykapukat, azok üzeneteit. Bemutatta például a nyitottság, vagy épp az elzárkózás, a tiszta értékítélet, a hit az igaz dolgok keresésének fontosságát. „Amikor rátaláltam Erdélyre, annak gazdag szimbólumvilágára, akkor ez a forrás egyszerre költözött be a szívembe, a lelkembe és képeimbe is” – nyilatkozta egykor a művész. Monumentális textilplasztikái itthon és külföldön is lenyűgözték a közönséget. Rendszeresen kiállított erdélyi városokban, például Csíkszeredán. Lánya beszéde végén köszönetet mondott a II. Kerületi Önkormányzatnak azért, amiért a kezdetektől támogatta az emléktábla kihelyezését. A művészre Kút utcai otthona előtt családtagjai, barátai emlékeztek. Az eseményen részt vett többek között Schmitt Pálné Makray Katalin, valamint Ifj. Dr. Béres József és felesége, Béres Klára is. Kubinyi Anna 35 évig élt és alkotott II. kerületi otthonában. Mint fogalmazott egykor, „ez az én kis váram, ahol el tudom bástyázni magam és csinálom az én kis dolgomat…”. Három évvel ezelőtt II. Kerületért Emlékéremmel tüntették ki.