Nyílt nap a pasaréti lovardában

100

Főként kisgyerekes családok látogattak el vasárnap a Pasaréti Honvéd Lovarda nyílt napjára, amelyet 2006 óta minden évben kétszer, tavasszal és ősszel rendez meg a nagy múltú intézmény.

Az eső miatt október 5-én a fedett lovardában tartották meg a nyílt nap megnyitóját, ahol Varga Mihály miniszter, a II. kerület országgyűlési képviselője azt a kerületi összefogást emelte ki, amellyel a lovasok, civilek és a lakosok közössége az önkormányzattal összefogva megmentette a lovardát a bezárástól. Hangsúlyozta, hogy reményei szerint a pasaréti lovarda is bekapcsolódik majd a kormány Kincsem – Nemzeti Lovas Programjába, amelynek keretében – az úszásoktatáshoz hasonlóan – minden általános iskolás tanuló fél-egyéves lovas oktatásban vehetne részt.

Csentericz Zoltán a lovarda vezetője külön köszönetét fejezte ki Láng Zsolt polgármesternek és az önkormányzatnak, hogy amikor 2005-ben a Honvédelmi Minisztérium a laktanyához hasonlóan a lovardát is be akarta zárni, akkor a II. kerületi önkormányzat közvetítőként vállalt szerepet a lovarda megmentésében. Egyforintos jelképes áron lett a lovarda működtetője, majd a Pasaréti Lovas Hagyományőrző Nonprofit Kft. az önkormányzattól 99 évre megkapta a lovarda használati jogát.

Láng Zsolt polgármester – aki kisfiával érkezett az eseményre – hangsúlyozta, hogy az önkormányzat részéről minden megtesznek, hogy a lovarda által képviselt értékeket továbbra is megőrizzék. A megnyitót Pintér Tibor vezetésével a Nemzeti Lovas Színház művészeinek énekes-táncos produkciója követte, majd a PHL SE lovastorna szakosztályának bemutató szórakoztatta a megjelenteket. Népszerű volt a gyerekek körében a kisállat-simogató, emellett ingyenesen nyeregbe pattanhatnak a vendégek is, és kipróbálhatták a lovaglás örömeit. A lovarda jelentős szerepet vállal a lovassport népszerűsítésében, és elsősorban a II. kerületben és a környéken élőket várja és fogadja nyitott lovardaként. A Nemzeti Lovas Színház október 24-25-én 19 órakor Mátyás, az igazságos című családi rock musicalt a Pasaréti Lovardában mutatja be.