Nyílt levél Horváth Ágnes miniszter asszony részére

100
Nyílt levél
 
Horváth Ágnes miniszter asszony részére
 
 
Tisztelt Horváth Ágnes!
 
A II. kerület polgáraiért érzett felelősségünk tudatában aggodalommal figyeljük az egészségügy átalakításának Észak-Budát érintő lépéseit. A Budai Gyermekkórház sorsa még mindig bizonytalan, a Szent János Kórház jövőjével kapcsolatban időről időre ködös találgatások látnak napvilágot, a nagy múltú Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet pedig halálra ítélték.
Az OPNI pszichiátriai betegeinek elhelyezése az elmúlt hónapokban, ha kilenc különböző helyszínen is, de megoldódott. A neurológián ápoltak kezelése azonban a mai napig sem biztosított, holott kevesebb, mint három hónap múlva végleg lakat kerül a lipótmezei intézményre.
Reméltük, a nehéz helyzetben sikerül megtalálni a legjobb megoldást, a döntéshozók megfogadják az OPNI-t jól és sikeresen vezető Nagy Zoltán professzor tanácsait. Ezen előzmények után aggodalommal fogadtuk azt a hírt, hogy az Egészségügyi Minisztérium nyugdíjazta a főigazgatót, a világszerte elismert eredményeket felmutató stroke központot pedig október végén megszüntetik, ezzel Észak-Buda polgárai ellátás nélkül maradnak, hiszen a neurológiai ágyak fele, 30 ágy a Pesten található, Amerikai úti idegsebészetre kerül, másik 30 ágy sorsa azonban bizonytalan.
Köztudott, hogy agyi érkatasztrófa esetén minden perc számít a betegek további sorsát illetően, az eset bekövetkeztét követő harmadik órában meg kell kezdeni a beavatkozást. A budapesti közlekedést ismerve nagy kérdés, ennyi idő alatt hogyan lehet elszállítani egy beteget például a II. kerületből az Amerikai útra. Az is tény, hogy a stroke világszerte a második-harmadik helyen áll a halálozási okok között, tehát a probléma nem lebecsülendő.
 
Tisztelt Miniszter Asszony!
 
Milyen szakmai indokok alapján zárták be a világszerte elismert stroke központot?
Hol látják el ezentúl Észak-Buda, ezen belül is a II. kerület stroke-betegeit?
Mi a garancia arra, hogy a stroke központ október 31-i bezárásáig megoldást találnak a problémára?
 
 
 
Budapest, 2007. október 1.
                                                       
 
Válaszát várva, tisztelettel:
 
Dr. Láng Zsolt 
polgármester

Budapest II. kerület